Followers

Monday, January 21, 2013

Minggu ini kandungan sudah masuk 34 weeks.


Cerita pasal pertambahan berat aku. Memang sadis lah kan.
Maklumlah mak yong ini memang selera sungguh kureng kalau time besar perut ini.

Tapinya kalau waktu biasa-biasa, waktu tidak pregnant. Akulah JUARA. huhu. Makan memang sikit-sikit, tapinya asyik makan sahajalah kerjanya.

Sepatutnya pertambahan berat aku ialah 0.5 kg untuk seminggu sekarang ini. Namun tengok dari laporan klinik aku.
4/12/12 - berat 69 kg
4/1/13 - berat 70.15 kg
18/1/13 - berat 71.45 kg
Namun walau apa pun, aku bersyukur baby adalah dalam keadaan sihat. Berat aku itu bukanlah masalahnya kan kan. Kalau tidak silap aku, aku starting pregnant kali ini dengan berat 62 kg.

Alhamdulilah juga Hb aku starting naik. Around sebulan yang lalu Hb sudah turun ke 10.5 gm. Yang terbaru sudah naik 11.2 gm. Syukur pada ALLAH. Hb sebaiknya untuk ibu mengandung tidak boleh kurang dari 9.5 gm.
Apa yang aku tahu ialah nanti oksigen akan berkemungkinan tidak sampai pada baby.
As a result aku dulu kalau time di labor room memang kena pakai oksigen. A'ah yang cucuk/letak di hidung itu. Oksigen itu adalah untuk baby, bukan untuk aku.
Seksa jugalah, manalah hendak meneran, mana hendak beroksigen bagai. Mana lagi kalau diaorang suruh sedut untuk kurang sakit itu. Fuh.
So harapan aku tinggi kali ini. Tidak perlu pakai oksigen lagi  Semua sudah normal, insyallah.

Satu perkara lagi. Member aku story, makan jambu batu pun adalah baik untuk naik kan Hb. Tapi aku ingat-ingat memang semenjal dua menjak ini aku rajin di sajikan oleh hubby dengan sup tulang. Maknanya memang aku asyik makan daging lah kan. Daging merah kan baik juga untuk naikkan Hb.
Sebenarnya aku tidaklah fan sangat makan daging. Aku fav. makan ikan. Anyway aku seronok sangat-sangatlah. Masuk kali ke 4 pregnant barulah dapat figure Hb yang santek.

4 comments:

Ina Hashim said...

Lin,

akak peratikan buku yg ke 2 & 3 tuh BP Lin quite high jugak tu....tapi klu doc xde kata apa2, okla kut....all the best Lin...caiyokkk

haslina said...

saya mmg x pasti part tu kak. tp ada gak tanya kat Doc klinik panel hari tu pasal BP saya. Doc tu kata ok.
Yang part klinik kerajaan ni pun diaorang x de komen apa2.

alhamdulilah lah klu gitu.

maidatul said...

Alhamdulillah yang penting akak dan baby sihat...

Semoga Allah permudahkan segalanya...take care.

:)

haslina said...

amin amin amin.

alhamdulilah. tima kasih akma.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails