Followers

Monday, May 31, 2010

black and white

On the way ke DiGi party...hujan lebat.

Hubby

white pendrive charm (my handmade)

Tiket Double Trouble 2 from Nuffnang - i won from nuffnang again..alhamdulilah


Monday, 31 May, 2010 3:15 PM
From:"Nuffnang"
To: reenynor3423@yahoo.com
Hai Nuffnanger,

Tahniah! Anda telah memenangi DUA (2) tiket Konsert Double Trouble 2 yang akan berlangsung di;

Tempat : Stadium Larkin, Johor Bahru
Masa : 8.45pm
Tarikh : 5 Jun 2010

Sila tuntut tiket anda dari pejabat Nuffnang KL di alamat;

Nuffnang Sdn Bhd (762669-K)
12B-5 & 12B-6, Heritage House,
33 Jalan Yap Ah Shak,
50300 Kuala Lumpur,
Tel : 03 2694 8828

Pejabat kami dibuka setiap Isnin hingga Jumaat dari jam 9 pagi hingga 6 petang kecuali cuti umum.

Saksikan persembahan artis-artis rock tanah air, Amy Search dan Wings Sabtu ini! Jangan ketinggalan Konsert Double Trouble 2 kerana konsert ini bakal mengegarkan bandar Johor Bahru.

Jumpa anda di sana!

Yang Ceria
Jabatan Perhubungan Blogger
Nuffnang Sdn Bhd

Makan diluarrrrr.

Nasi putih + sup daging + telor dadar RM 5.50

Mee Kung Foo RM 6.50

Haziq yang makan keropok sahaja.
Menda lain tak mau.

Petang cuti Wesak pada hari Jumaat lepas kami sekeluarga pergi ke Tesco untuk membeli barang dapur. Selepas selesai disitu kami terus ke Ampang Point. Cadangnya memang untuk mencari baju...yup baju baru..which we going to wear to the DiGi party pada malam minggunya. 
Thank god..alhamdulilah, I got my t shirt there. Tapi baju untuk hubby, tiada yang berkenan di hati.
Ditengah-tengah gigih mencari itu aku mengajak hubby pergi makan di Food Court yang terletak di tingkat atas bangunan tersebut.
Mee yang aku order itu banyak sangat...so hubby juga yang tolong habiskan.The soup ordered by hubby is so delicious too.
Last last sampai kemalam kami mencari barang. Mana-mana yang tiada semuanya kami dapat di pasar malam dekat dengan rumah. Semua ada disitu.
Dengan tulang lembu untuk buat sup RM14 sekilo, bawang merah dan putih dan segala yang kami cadang hendak beli...alhamdulilah.
Penat tidak payah ceritalah. Boleh bayangkan lah...kalau berjalan bershopping dengan Haifa yang umur 4 bulan dan Haziq yang umur hendak masuk 3 tahun.
Memang tidak ramai boleh tahan berkeadaan begitu kan. Tapi tetap aku lihat ramai juga yang sabar membawa anak-anak yang masih kecil pergi bershopping. Syabas pada mereka!!!!!!!!

Lama aku tidak makan tahu jepun ini. Hari itu beli satu sahaja di Tesco. Harga 50 sen sahaja. Kalau goreng kira dapat macam dalam gambar di bawah itu.
Senang sahaja gorengnya, celup dengan telur kemudian terus goreng.

Miss you.......

"Dear salary..."
Please come back `STAY` with me,
You left in such a rush last month,
I didn`t even have a time to tell you about my `PLANS`
I`m `SORRY' about whatever it is i did,
I `PROMISE' i`ll be good,
Love you...Miss you much....

memang lawak sungguh gambar kat atas ni....membuat kan kita teringat peristiwa awal dan akhir bulan yang sering terjadi pada kita yang berkerja......hahahahaha...apa-apa pun beringat2 la kita sumer  sebelum terjadi...hehhehehe....for all bloggers and workers..." happy monday blues........."

Kos Belajar Memandu Mungkin Naik dan tambahan undang-undang baru lagi.

Masa aku ambil lesen pada tahun 1996 yang lalu, aku tidak pasti berapa bayarannya. Kerana abah yang bayarkan.
Lepas itu aku tidak ambil tahu lagi berapa bayaran untuk mengambil lesen lagi hingga adik aku pula mengambil lesen kereta pada tahun 2007 rasanya. Terkejut juga dengar bayaran yang adik bayar. Dan bila JPJ announce new fees price...rasanya tidak perlu terkejut lagilah kan.

Menurut Bernama (30 Mei2010) untuk belajar memandu mungkin akan dinaikkan berikutan pengenalan kurikulum pembelajaran yang baru yang kini berada di peringkat akhir untuk mendapat kelulusan kerajaan dan mungkin dilaksanakan menjelang akhir tahun ini.

Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Solah Mat Hassan berkata kenaikan kos itu tidak dapat dielakkan dalam usaha JPJ mewujudkan kurikulum pembelajaran memandu yang lebih berkualiti dan menyeluruh kepada bakal pemandu di negara ini.

"Saya jangka akan berlaku kenaikan (kos) sebab kita mahu menuju kepada kualiti latihan yang lebih baik. Kalau kita tidak mahu pemandu yang tidak berkualiti, yang tidak mempunyai pemanduan berhemah, cermat dan bersopan santun, kita kenalah bayar lebih sedikit (untuk latihan memandu)," kata Solah.

Solah menjangkakan kenaikan kos berkenaan akan menjadi perdebatan hangat di kalangan masyarakat, namun beliau menegaskan bahawa negara masih mengenakan bayaran paling rendah bagi mendapatkan lesen memandu.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan bahawa JPJ akan memperkenalkan kurikulum baru ke arah menyediakan satu sistem latihan memandu yang dapat melahirkan pemandu yang kompeten, mematuhi undang-undang dan berhemah.

Solah berkata menerusi kurikulum baru, jumlah waktu belajar memandu akan turut mengalami perubahan.

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan jumlah waktu baru yang akan ditetapkan.

"Kita juga akan mengajar mengikut jenis kenderaan yang mereka (pelajar memandu) mahukan. Kalau mereka mahu kenderaan jenis manual, kita akan ajar cara mengendalikan kenderaan manual, kalau mahu kenderaan automatik, kita akan ajar memandu kenderaan yang berautomatik," jelasnya.

Katanya para pemegang lesen memandu P (percubaan) juga perlu mengambil ujian khas untuk memperolehi Lesen Memandu Kompeten (CDL) selepas ini dan bukan memperolehinya secara automatik seperti sekarang.

"Kita juga akan memperbaiki lagi cara untuk mendapatkan lesen Public Service Vehicle (PSV) dan Good Driver's License (GDL). Ini antara beberapa perubahan yang kita hendak laksanakan. Kita kini dalam peringkat akhir untuk mendapat persetujuan pihak Kementerian Pengangkutan," katanya.


Saturday, May 29, 2010

Hadapi tekanan kecewa dengan lebih tenang.

Semua orang pernah berdepan dengan rakan atau saudara yang kecewa? Sama ada kecewa dalam peperiksaan, pekerjaan, percintaan, perkahwinan dan berbagai kekecewaan lain.
Bagaimana agaknya reaksi mereka? Sedih adalah perkara biasa. Menangis juga adalah perkara biasa tetapi tidak boleh dibiarkan berlarutan kerana mampu mengundang masalah lain pula.
Menurut Perunding Psikologi Keluarga dan Guaman Syarie, Suzana Ghazali, kekecewaan melampau ini selalu terjadi dalam kegagalan perhubungan cinta atau perkahwinan.

Tindakan tersebut adalah kesan tekanan melampau yang dirasai oleh seseorang yang kecewa terhadap sesuatu.
''Perbuatan ini perlu dihentikan segera kerana jika dibiarkan, akan membawa padah bukan sahaja kepada insan yang kecewa sebaliknya kepada insan sekelilingnya juga.

''Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah 'takluk' dan 'tandingi' mereka. Sudah pasti kita perlu bersikap lebih agresif. Jika insan kecewa tersebut menangis meraung-raung. Kita cuba pegang atau peluk dirinya agar dia rasa lebih tenang.

''Persoalkan pada dia apakah tindakan dirinya dengan meraung, kecewanya akan hilang? Jika dia putus cinta, persoalkan apakah dengan meraung, cintanya akan kembali bersatu? Kenapa perlu meraung sakitkan fikiran dan emosi sendiri kerana insan yang tidak menyayangi dirinya?
"Sebaliknya tanamkan dalam fikirannya, hidup tidak akan berakhir walau tanpa insan yang mengecewakan dirinya itu," katanya.

Tegas Suzana lagi, minta individu tersebut kenang kembali ibu bapa atau siapa sahaja insan tersayang lain yang ada di dalam hidupnya.
''Jelaskan padanya bagaimana perasaan insan-insan tersayang itu jika melihat dia yang bersikap sedemikian? Sudah tentu mereka juga turut akan merasa sedih dan kecewa.

"Apakah dia sanggup kecewakan orang yang betul-betul ikhlas menyayangi semata-mata kerana seorang insan penipu?"

Kata Suzana lagi, pada situasi tersebut kita mungkin perlu tinggikan sedikit suara.
Yang penting takluki dan tandingi emosinya kerana individu yang menangis dan meraung ini terlalu mengikut perasaan hingga tidak mampu memikirkan perkara lain kecuali kekecewaannya.
''Tugas dan peranan anda untuk membawa emosi dan perasaannya ke dunia nyata semula.
" Sama juga jika insan kecewa tersebut menjerit atau marah-marah. Tindakan tersebut adalah satu luahan kekecewaan. Ketika itu, perlu lawan emosi marah tersebut.
" Bukan marahkan sikapnya sebaliknya mengingatkan agar tidak marahkan orang lain yang tidak bersalah dan tidak ada kaitan dengan kekecewaannya.

''Paling penting, minta dia istighfar ingatkan Allah. Minta rakan anda itu ucapkan Allah, Allah, Allah berulang kali. Insya-Allah, dalam beberapa ketika sahaja, dia akan mula kembali tenteram," ujarnya.Elakkan daripada membincangkan perkara yang mengecewakan tersebut jika dia belum bersedia.Hingga tiba saat itu, setiap kali dia cuba luahkan kekecewaannya, minta dia bertenang dan jangan dikenang lagi kisah-kisah lama yang boleh melukakan lagi hatinya.

''Dalam situasi sebegini, elakkan daripada menyebut perkataan sabar sebab ada ketikanya perkataan sabar ini akan lebih menambahkan kekecewaannya.
"Sebenarnya sabar adalah perkara yang perlu dipraktikkan dalam setiap agenda kehidupan namun sabar bukanlah perkara yang mudah untuk dilakukan," terangnya.
Sebaliknya gunakan perkataan tabah, kuat, boleh dan pelbagai lagi kata-kata semangat dan motivasi.

Ceritakan kisah orang lain yang lebih menyayat hati tetapi orang tersebut mampu meneruskan kehidupan seperti biasa agar insan kecewa tadi sedar dan tahu, bukan dia sahaja yang diuji oleh Allah malah ada orang lain yang lebih teruk ujiannya dan mampu meneruskan hidup dengan ceria.
'' Minta dia lebih dekatkan diri kepada Allah dan mohon kekuatan daripada-Nya. Insya-Allah, kekecewaan akan beransur hilang walau kisah duka masih belum luput di fikiran," ujarnya.
Tulisan asal oleh Zuhayati Yazid melalui Utusan online.

Iklan menghina agama Islam dipasang di bas New York

Kenapalah agama di jadikan sesuatu benda yang boleh dijual beli?

Di New York (27 Mei 2010-Utusan online) iklan-iklan tertera soalan anti-Islam yang dipasang di lebih 30 buah bas di bandar raya itu yang telah menimbulkan kekecohan dan kritikan di kalangan penganut Islam yang menyifatkannya sebagai menghina agama.

Soalan yang dipaparkan pada iklan itu adalah, 'Mahu meninggalkan Islam?', 'Fatwa di atas kepala anda?', 'Adakah keluarga mengancam anda?'.

Iklan tersebut merujuk kepada sebuah laman web dipanggil RefugefromIslam.com, yang menawarkan maklumat kepada mana-mana penganut Islam yang mahu meninggalkan agama itu tetapi segelintir umat Islam menyifatkan iklan itu sebagai agenda anti-Islam.

Pamela Geller, yang mengetuai organisasi dikenali sebagai Stop Islamization of America berkata, iklan tersebut dibuat bertujuan menyediakan sumber kepada penganut Islam yang takut meninggalkan kepercayaan mereka.
"Ia bukan satu tindakan menyakiti penganut Islam, ia adalah kebebasan beragama.
"Ia juga tidak menyasarkan golongan yang mengamalkan Islam. Iklan itu tidak mengatakan 'tinggalkan' tetapi 'meninggalkan' disusuli tanda soal." katanya.
Geller berkata, iklan itu dibeli pada harga AS$8,000 (RM28,000), yang mendapat sumbangan daripada pembaca blognya, Atlas Shrugs dan laman-laman web lain.

Iklan yang sama turut dipasang di beberapa buah bas di Miami dan menurut Gellar, pembelian iklan sedang dirancang untuk bandar-bandar lain.
Jurucakap Lembaga Pengangkutan Metropolitan (MTA) Kevin Ortiz berkata, iklan Geller telah diteliti dan tidak mencabul garis panduan agensinya.
Katanya, semua iklan yang dipasang telah menjalani proses saringan.

Makan makan time.


Pagi Jumaat semalam, aku memang tidak ada idea apa pun untuk masak breakfast. Bagi aku sesuatu yang simple dan mudah untuk dimakan. So aku masak nasi goreng dan mee hoon goreng. Lauknya ialah telor dadar sahaja. Memandangkan nasi lebih dari malam tadinya cukup untuk makan seorang sahaja, sebab itu aku top up dengan mee hoon goreng yang sedikit sahaja tinggalnya juga.

Lihatlah sempoi gila nasi goreng aku itu. 
Setakat tumis bawang merah putih, ikan bilis, kiub ayam, cili api potong, serbuk kunyit dan kicap. Sodap jo makan panas-panas.
Memangkan aku memang kurangkan makan gula. Maka aku bancuhkan teh o panas segelas untuk hubby sahaja. Bagi aku macam biasa milo o + susu tepung.
Burppp..alhamdulilah.

Spaghetti Bolognese (beef)

Kerana mengikut officemate untuk beli barang dapur di Mydin Putrajaya, hendak tidak hendak, aku layan makan itu. Walaupun azalinya aku tidak memang tidak makan heavy lunch selalunya. Sungguh tidak habis pun, banyak betul portion nya. RM 10 sahaja.
Sila-sila makan di Secret Recipe berdekatan Mydin itu, sebab layanan memang tip top. 


Hari Isnin lepas aku layan ice cream dengan roti. Ice cream biasa-biasa jual naik motor lalu depan rumah itu je. Kan aku tengah tension penat lepas layan siapkan order brecelet masa itu. So lepas geramlah makan manis-manis. ish ish ish...1st time makan gitu dan aku suka rotinya...tebal dan lemak. RM 1 sahaja.


Hari Khamis lepas cadang hendak lunch mee hoon sup.Tapi bila sampai di kedai di PKNS Bangi itu, seram pula aku tengok portion mee sup dan segala mee yang bersup semuanya besar-besar bagai. Takut aku hendak makan dibuatnya. Survey lain, aku pillih makan roti jala sahaja. Best gak, kuah karinya panas-panas gitu. Harga RM 1.60 sahaja.

Friday, May 28, 2010

Negara boleh bankrap jika teruskan subsidi - OMG

Memang aku terkejut baca berita hari ini di Utusan online. Aku rasa ramai orang lain yang membaca hal ini pun mesti terkejut. Bagi aku ini kali kedua aku dengar pasal hal ini. Kali pertama ialah dari ulasan seorang Prof. di TV1. Dia pun membangkitkan hal ini.

Dari pandangan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala menyatakan bahawa Malaysia mungkin menjadi sebuah negara bankrap dalam tempoh sembilan tahun lagi sekiranya dasar pemberian subsidi masa kini tidak dimansuhkan.

Ini kerana hutang negara katanya dijangka meningkat 100 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menjelang tahun 2019, jika pemberian subsidi diteruskan.
Sehubungan itu, Makmal Rasionalisasi Subsidi mencadangkan supaya kerajaan Malaysia memansuhkan pemberian subsidi bagi mengukuhkan kedudukan ekonominya agar lebih berdaya saing.
"Kemajuan negara bergantung pada keupayaan mewujudkan inovasi dan pelaburan yang telus tanpa pemberian subsidi kepada rakyatnya.
"Mengikut cadangan makmal itu, pemberian subsidi adalah antara salah satu aktiviti perdagangan yang tidak menguntungkan. Ia menimbulkan kesan ke atas ekonomi Malaysia yang sedang membangun," katanya ketika berucap pada Hari Terbuka Makmal Rasionalisasi Subsidi di sini hari ini.

Makmal Rasionalisasi Subsidi itu diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) bagi mendapat cadangan dan maklum balas daripada orang ramai mengenai langkah kerajaan untuk memansuhkan pemberian subsidi kepada rakyat di negara ini.
Malaysia merupakan antara negara yang memberi subsidi tertinggi kepada rakyatnya iaitu berjumlah RM74 bilion pada 2009.
Ia melibatkan perbelanjaan subsidi untuk sosial (RM42.8 bilion), bahan api (RM23.5 bilion), infrastruktur (RM4.6 bilion) dan makanan (RM3.1 bilion).

Idris yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu) Jabatan Perdana Menteri berkata, mengikut perangkaan daripada Pertubuhan Bagi Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD), perbelanjaan subsidi Malaysia berdasarkan peratusan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) nominal antara 2006 dan berakhir 2009 melibatkan peningkatan 11 peratus.
"Ia hampir tiga kali ganda berbanding negara bukan OECD Filipina dan 55 kali lebih tinggi berbanding negara OECD Switzerland.
''Pemberian subsidi kerajaan bermakna ia melibatkan defisit bajet dan peningkatan hutang kerajaan yang semakin meningkat," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Idris berkata, pemberian subsidi juga mempunyai kesan negatif kerana ia turut dinikmati golongan berpendapatan tinggi walaupun sasarannya untuk membantu orang miskin. 
Aku sokong part ini, sebab sebaiknya pembahagian hendaklah dibezakan mengikut taraf hidup. Sekiranya ini dapat dijalankan dengan adil, mungkin next time pemberian subsidi mungkin tidak akan membebnkan kerajaan Malaysia.


''Kira-kira 97 peratus daripada subsidi Malaysia telah diagihkan kepada setiap rakyat di negara ini meliputi soal pendidikan rendah, menengah dan tinggi, perubatan, petrol, gula dan minyak masak serta elaun kebajikan," katanya.
Menurut Idris, kerajaan dalam cadangan pelaksanaan pemansuhan subsidi itu, antara lain akan memberi tumpuan terhadap barangan utama bagi mencapai penjimatan yang lebih besar seperti bahan api, gas dan tol.

Bala guna Internet cari duit cara mudah.

Pada sesiapa yang memang hobi menggunakan aplikasi LUCAH di internet, sila-silalah berhenti melakukannya. Memanglah dari segi ISLAM terang-terang sudah berdosa...kan.

Menurut Kosmo online hari ini di Klang, seorang kerani bank yang merupakan individu pertama disabitkan kesalahan menggunakan aplikasi lucah melalui Internet bagi tujuan komersial didenda RM30,000 atau enam bulan penjara jika gagal membayar denda itu oleh Mahkamah Sesyen di sini semalam.
Hakim Slamat Yahya menjatuhkan hukuman itu terhadap Tajul setelah dia mengaku bersalah terhadap pertuduhan menggunakan perkhidmatan aplikasi Internet dengan alamat IP 112.137.162.108 di laman web http://www.wanitamelayu2.com/login dengan memberikan komunikasi lucah bagi maksud komersial.
Dia melakukan kesalahan itu di Aras 1, Jabatan Kawalselia Kandungan, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Off Persiaran Multimedia, Cyberjaya, Sepang pada pukul 5 petang, 10 Jun tahun lepas.

Tajul didakwa mengikut Seksyen 233 (2)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara sehingga setahun atau kedua-duanya dan boleh juga didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

Timbalan Pendakwa Raya dari SKMM, Badius Zaman Ahmad bagaimanapun meminta mahkamah mengambil kira kepentingan awam berikutan kes itu telah menyumbang kepada statistik kesalahan jenayah seksual.
Beliau berkata, Tajul yang merupakan individu pertama didakwa mengikut akta itu telah mengaut keuntungan secara haram dengan menyalahgunakan Internet untuk membekalkan perisian lucah bagi tujuan komersial atau dijual.

My Haziq and my Sandra.

Haziq suka benar buat muka gitu sekarang ni..

The queen of my heart...Sandra

Pagi Rabu lepas bagi susu, Sandra tidak mahu tidur semula pulak. Selalunya mesti akan tidur lepas perut sudah kenyang. Rupa-rupanya Sandra hendak tunjukkan skill baru dia. Alhamdulilah Sandra sudah boleh meniarap sendiri beberapa hari before masuk umur 4 bulan. Happy sungguh muka dia bila buat aksi gitu. Walaupun Sandra consider lewat juga dari abangnya Haziq...apa-apa pun syukurlah. Haziq dulu beberapa hari hendak masuk umur 2 bulan, sudah boleh meniarap sendiri.

Haziq..erm memang susah sungguh hendak ambil gambar dia. Biasalah kan tengah lasak. Tengoklah gambarnya itu, suka-suka buat muka gitu. Lagi 2 minggu lebih ini Haziq akan masuk umur 3 tahun. Sudah besar hero aku ini. Cakap pun sudah lurus gitu. Dan memang kalau bercakap sememangnya tidak boleh berhenti pun. Biasalah budak-budak memang gitu..kan.


Thursday, May 27, 2010

Pengadil Malaysia angkat imej guru sekolah


PUTRAJAYA - Subkhiddin Mohd. Salleh, rakyat Malaysia pertama menjadi pengadil Piala Dunia yang bermula di Afrika Selatan bulan depan, semalam mengunjungi Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di sini.Subkhiddin, 44, guru Sekolah Menengah Vokasional Nibong Tebal di Pulau Pinang, menemui Muhyuiddin yang juga Menteri Pelajaran, di pejabat beliau di Kementerian Pelajaran di sini, bagi melahirkan penghargaan terhadap sokongan kerajaan kepadanya.
Bercakap kepada pemberita selepas itu, Subkhiddin berkata, Muhyiddin memberikan nasihat supaya beliau sentiasa mengekalkan tahap kecergasan dan berusaha lebih gigih untuk membuktikan golongan pengajar juga boleh menjadi pengadil yang baik.
"Saya berasa sangat bangga kerana dapat mewakili negara dan mewakili warga pendidikan," katanya.
Subkhiddin, yang berasal dari Butterworth, mula menjadi pengadil bola sepak pada 1990 dan diiktiraf ke peringkat antarabangsa oleh FIFA pada 2000. - BERNAMA.

dekat hendak Out of stock barang-barang ini.

Key chains, hand phone strap and charms

Polymer clay flowers

Brooch pins.

Stringing material

The whole thing together

Kalau tidak silap aku dalam Sabtu 15 May lepas aku telah pergi membeli belah barang-barang diatas. Aku pergi seorang sahaja. Dekat 2 jam lah juga aku berada di kedai itu. Bukan apa part pilih memilih ini memang kena pilih betul-betul. Aku memang sudah list down semua barang-barang yang akan dibeli cuma aku perlu confirm kan color, saiz dan shape bila aku berada di kedai. Memang seronok sungguh membelek-belek bead dan charm yang macam-macam color dan bentuk. Itu yang lama fikir hendak beli yang mana satu.
Tapi setakat hari ini, memang semua bead dan gemstone memang sudah habis. Hatta sekiranya satu gelang pun aku tidak dapat buatlah sekarang ini.
Nampaknya terpaksa buat order online baru secepat mungkin. Ada order mulut ke mulut yang masih pending.
Rezeki rezeki..alhamdulilah.


Nuffnangers who recently read your blog

Pagi tadi aku tengok page tajuk post aku itu di Nuffnang. Alhamdulilah, ramai gitu nuffnanger melawat blog aku ini. So aku paparkan disini dengan ucapan terima kasih daun keladi lain kali datang-datanglah lagi.

Wednesday, May 26, 2010

Thank you Nuffnang...I'm going to the DiGi party.

Dear DiGi Angel,

Congratulations, you've just scored yourself invites for TWO (2) to the Break Free with DiGi party exclusively for DiGi Angels! It's a costume party, so do remember to come dressed up according to the theme of Prisoners and Villains :) If not, you just might get a good spanking from our resident prison warden. After all, there'll be a prize of a HTC Legend mobile phone for the best-dressed blogger, so go all out, it'll be worth your while!

Just to recap, details of the party are as below:

Date: 29 May 2010 (Saturday)
Time: 6pm – 10pm
Venue: Ecoba, Lot No. B-G-02, Level 1 Menara Bata (Tower B), PJ Trade Centre, No. 8 Jalan PJU 8/8a Bandar Damansara Perdana, 47820 Petaling Jaya (please click here for a location map)

Kindly confirm your attendance to the show by sending a confirmation email to breakfree@nuffnang.com before 12pm, 27 May 2010 (Thursday). Please do not reply to this email.

We look forward to receiving your confirmation email.

Cheers,
Blogger Relations Department
Nuffnang Sdn. Bhd.

My new blog shop

Baru-baru ini aku sempat menyiapkan 2 blog baru. Satu untuk blog shop barang-barang wire jewelry aku dan satu lagi untuk repair dan service komputer for my hubby. Juga account repair dan service komputer di Mudah.com oleh my hubby juga. So sudi-sudilah melawat blog baru ini. Sila klik pada address disebelah kanan blog aku ini untuk ke sana. Terima kasih.


Stesen KTMB di Tanjong Pagar pindah ke Woodlands Julai 2011


SINGAPURA 24 Mei - Malaysia dan Singapura hari ini bersetuju stesen Keretapi Tanah Melayu Bhd. (KTMB) di Tanjong Pagar di sini akan berpindah ke Terminal Pemeriksaan Kereta Api Woodlands (WTCP) pada 1 Julai 2011, seperti yang termaktub dalam perjanjian Perkara-Perkara Yang Dipersetujui (POA).
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, perpindahan tersebut turut melibatkan pemindahan kemudahan Kuarantin, Imigresen dan Kastam (CIQ) Malaysia juga dari Tanjong Pagar ke Woodlands, yang juga satu lagi perjanjian dalam POA, yang ditandatangani pada 27 November 1990.
Katanya, kedua-dua negara turut sekata untuk membangunkan sebuah perkhidmatan rel pantas atau sistem transit pantas (rapid transit system, RTS) secara bersama bagi menghubungkan Woodlands di sini dan Tanjung Puteri di Johor Bahru, yang bakal beroperasi menjelang 2018.
"Apabila, RTS itu dapat beroperasi dengan sempurna, Malaysia boleh menimbangkan untuk memindahkan stesen KTMB dan CIQ Malaysia di Woodlands ke terminal baru kereta api di Johor Bahru selepas itu," tambah beliau pada sidang akhbar bersama dengan rakan sejawatannya, Lee Hsien Loong di sini hari ini.

Perdana Menteri berada di sini dalam rangka lawatan kerja berkonsep pemukiman selama dua hari, yang bermula semalam. Ini adalah lawatan kedua beliau ke negara republik ini sejak dilantik menjadi Perdana Menteri pada 3 April tahun lalu.
Najib memaklumkan, kedua-dua pemimpin bersetuju untuk bukan sahaja meletakkan isu-isu berkaitan POA di belakang hubungan baru Malaysia-Singapura yang lebih erat kini, tetapi memberi nilai tambah terhadap perjanjian-perjanjian yang terkandung dalam POA itu.
"Ini penting bagi memastikan peningkatan lagi perhubungan (connectivity) antara kedua-dua negara dapat melangkah ke tahap yang lebih bermakna dan produktif," jelasnya.
Dalam kenyataan bersama yang dikeluarkan pada akhir lawatan dua hari itu, Malaysia dan Singapura bersetuju menurunkan kadar bayaran tol di Lebuh Raya Laluan Kedua bagi mengoptimumkan pengunaan jambatan kedua tersebut.

"Pengumuman mengenai penurunan kadar bayaran tol itu oleh kedua-dua pihak akan diumumkan dalam tempoh sebulan," menurut kenyataan 11 perkara itu.
Kedua-dua negara juga bersetuju menggandakan laluan perkhidmatan bas sebanyak lapan laluan baru antara Pasar Bakti dan Larkin di Johor dengan dua kawasan resort bersepadu serta dengan Boon Lay, Yishun, Newton dan Lapangan Terbang Antarabangsa Changi di Singapura.
Kedua-dua negara akan turut menyokong dasar liberalisasi untuk teksi sempadan dengan membenarkan teksi tersebut mengambil dan menurunkan penumpang dalam laluan domestik perkhidmatan teksi berkenaan dan tidak lagi di terminal-terminal teksi yang ditetapkan.

Sehubungan itu, Singapura akan melaksanakan Sistem Pelepasan Automatik Malaysia (MACS) bagi membolehkan lebih banyak rakyat dan pelancong berulang-alik antara kedua-dua negara.
Selain itu, Malaysia dan Singapura telah pun menubuhkan Jawatankuasa Pemeriksaan Laluan Darat Sempadan bagi menyelaraskan kerjasama dan pengurusan operasi untuk trafik seberang sempadan. - Utusan online

---------------------------------------------------------------------------------------
Malam Selasa lepas, di TV3 aku sempat melihat tayangan mengenai KTM di Tanjung Pagar. Terkejut juga aku melihatnya. Bukan apa, rasanya tiada banyak perubahan disitu since last aku naik train pada tahun 1993 dahulu. Lama sudah kan.
Sungguh nostalgia rasanya bila melihat kembali tempat itu. Sebab dari aku baby lagi memang kalau balik Singapore mesti turun disitu. Sedangkan tempat jatuh lagi dikenang..inikan tempat naik train.

New bracelets.


Start Ahad malam lepas aku ambil masa lebih kurang 5 jam dari lepas maghrib until 1am untuk siapkan 11 new bracelets. My runner sms minta gelang banyak-banyak sekali. Sebab ada permintaan tinggi untuk gelang aku buat masa inilah. Alhamdulilah rezeki ALLAH...walaupun I'm so tired, aku cuba sedaya yang mampu untuk siapkan new bracelet hingga habis semua beads yang aku ada.
Aku menambahkan lagi collection yang ada pada hari Isninnya pula. Dan aku telah mengambil masa until 6 hours lagi untuk menyiapkan semua yang ada.
Total up, kalau tidak silap aku telah berjaya menyiapkan 18 bracelets, 2 brooch dan 6 hand phone chain.
Lenguh sungguh jari jemari aku.
Tapi aku cukup puas melihat hasil kerja tangan aku itu.
Hubby pula menghulur bantuan dalam mengambil gambar semua handmade yang telah siap. Sungguh cantik gambar-gambar yang diambilnya. Hubby juga yang tolong wrapping semua barang-barang untuk di masukkan kedalam sampul surat. Tq so much sayang. Jangan tidak tahu..ok...hubby juga tolong letakkan harga barang. Aku sungguh penat hinggakan tidak dapat berfikir untuk meletakkan harga barang.

Bayangkan bagaimana keadaan kami membuat kerja dengan Haziq yang asyik sepak bolalah, main itu main ini di situ. Kejap-kejap Haifa menangis hendak susu. Berhenti sekejap bancuh susu. Begitulah kejap buat kerja kejap lagi kena layan anak-anak pula.
Syukur semuanya sudah selamat.

Siap-siap sahaja semuanya semalam lewat petang..terus aku ke Pejabat Pos di Tesco. Aku pos menggunakan pos laju dengan harga RM 5.80 semuanya. Insyallah sampai kedestinasi dalam hari Khamis nanti.
Sebenarnya duit hasil jualan gelang yang hari itu pun aku belum ambil lagi. Semuanya dalam RM 90 rasanya. Nenantilah ambil.

Diatas sebahagian dari gambar bracelet yang telah aku buat dan hand phone chain.
Banyak lagi bracelet yang aku telah buat itu akan aku letakkan gambarnya di blog shop aku nanti..insyallah.
Pada sesiapa yang berminat nanti, tetap boleh order lagi. Aku buat tetap yang sama dan yang baru.
Tengah banyak kerja di office sekarang ini.

Tuesday, May 25, 2010

Reda bergelar janda muda

Oleh NORLIZA MOHAMAD ZAKARIA
liza.zakaria@utusan.com.my
Gambar FATAH SULAIMAN
Kisah turun naik mahkamah antara Anne Ngasri dan suaminya Abdul Wafi Hassan, 28, atau Wafi mengundang perhatian banyak pihak.
Lebih-lebih lagi, tatkala lafaz cerai oleh Wafi terhadap dramatis terkenal itu dilontarkan pada 25 Mac lalu, Anne sedang hamil anak ketiga.
Kandungannya ketika itu telah berusia tiga bulan.
Siapa sangka pasangan yang dilihat seperti merpati dua sejoli pada progran Sehati Berdansa itu akhirnya hidup berasingan.
Malah ada yang secara spontan terus membuat dakwaan kononnya itu badi Sehati Berdansa.Namun bagi anak kepada ikon radio, Ngasri Sain dan Habibah Jaafar itu semuanya dianggap sebagai qada dan qadar tuhan.

Namun akuinya, dia dan bekas suaminya itu sudah tidak sebumbung sejak 25 Mac lalu,
Malah Anne juga mengakui, Wafi sudah tiga kali mengucapkan kata cerai kepadanya.
Selain yang dinyatakannya sebelum ini iaitu pada tanggal 25 Mac lalu, dua daripadanya adalah pada tahun lalu.
"Saya banyak merujuk kepada orang-orang yang mengetahui tentang agama sebelum membuat keputusan. Namun, apabila perkara yang sama jadi dan terjadi lagi saya tidak boleh berdiam.
"Memanglah dalam setiap hubungan perkahwinan, mana ada hati yang tidak berasa sayang. Siapalah yang mahukan perpisahan dalam perkahwinan mereka.
"Namun keputusan yang telah saya ambil adalah yang terbaik. Saya reda dan berasa cukup lega sekarang," kata Anne ketika ditemui pada majlis pelantikannya sebagai duta produk Aleema baru-baru ini.

Katanya, kini dia mencari kekuatan untuk kembali bangkit membesarkan dua anaknya.
Dia perlu perlu menjaga kesihatan diri apatah lagi ketika ini kandungannya kian membesar menjangkau usia empat bulan.
"Suami tahu saya sedang hamil ketika menceraikan saya pada 25 Mac lalu. Saya tidak tahu apa reaksinya selepas itu.
"Apa yang pasti saya sudah cuba sebaik mungkin menjaga perkahwinan kami sepanjang empat tahun lalu.
"Saya reda dan tenang menerima apa yang terjadi mungkin keputusan perpisahan ini adalah yang terbaik untuk saya.
"Dengan itu saya cukup yakin dan percaya pasti ada hikmah tersendiri di sebalik apa yang telah berlaku," kata Anne.
Namun dia mengakui sedikit gugup kerana itulah kali pertama melalui prosedur turun naik mahkamah.
"Apa yang boleh saya katakan, saya dan Wafi memang sudah tidak lagi sebumbung sejak 25 Mac lalu," ujarnya.

Mengimbas memori indah antara Anne dan Wafi, pasti ramai yang tidak menyangka pasangan yang dilihat cukup romantis mengalun gerak tari di lantai Sehati Berdansa itu berpisah jua akhirnya.
Bukan kerana kejutan budaya juga bukan kerana pihak ketiga, segalanya bagaikan ingin disimpan seutuhnya oleh Anne dalam kotak hatinya.
Kepada satu soalan sama ada dia merasakan apa yang berlaku itu adalah badi daripada program Sehati Berdansa, sambil tergelak besar, Anne menafikan perkara tersebut.
Bagi Anne apa yang terjadi terhadap perkahwinannya sebagai qada dan qadar yang telah ditentukan Tuhan.

Pada usia semudanya, pasti membebankan kerana ke mana sahaja dia pergi akan mengheret gelaran janda.
Namun, bagi Anne dia bersedia dengan apa yang telah berlaku.
"Apa yang boleh saya katakan, dalam rumah tangga kesalahan pasti ada antara kedua-dua pihak.
"Biarlah masalah yang saya hadapi disimpan oleh kami sahaja.
"Harap-harap peminat di luar sana mendoakan kesejahteraan saya agar sentiasa kuat dan tabah menghadapi dugaan ini," kata Anne.
Anne merupakan antara nama besar dalam industri drama tempatan dan sudah mula mencuri tumpuan ramai sejak kecil lagi.

Bermula sebagai pelakon kanak-kanak dan muncul dalam banyak iklan ketika berusia tiga tahun lagi, Anne atau nama sebenarnya Ngasriah Ngasri mencipta nama dan kejayaan sebagai pelakon kanak-kanak sehinggalah dewasa.
Biarpun namanya sentiasa lekat di hati para peminatnya tetapi apa yang nyata, pelakon yang memiliki smiling eyes itu seboleh mungkin menyimpan segala cerita dan kisah cintanya.
Malah perkahwinannya dengan Wafi mengejutkan banyak pihak kerana kisah cintanya ditutup rapi.
Mereka memeterai ikatan perkahwinan pada 26 Mei 2006.
Hasil perkongsian hidup itu Anne dan Wafi mempunyai dua orang anak Abdul Warits, 4, dan Abdul Wafri, 2.

Banyak pihak terutama para peminat tidak pernah menduga bahawa bahtera hidup yang mereka bina kini telah hancur.
Namun, di sebalik penjelasan yang diberikan Anne ini, terasa masih ada perkara yang tidak diperkatakannya.
Apa yang sebenarnya berlaku hanya mereka berdua sahaja yang tahu.

Why Smartphones can be Dumbphones

So so happy to use DIGI plan in my phone life.

DIGI beautiful PLAN

Hand phone to be won....
moga ada rezeki aku...amin

Lagi maju sesuatu teknologi lagi membuat sesetengah pengguna telah menjadikan diri mereka lagi tidak maju.
Why its become like that?

A smartphone is a mobile phone that offers advanced computing ability and connectivity than a basic feature phone. While some feature phones are just can run simple applications based on generic platforms.

A very the expansive hand phone is also can call as a dumbphone. Why?. Where else the 80% functions are not been use for most people who own the smart phone. The main reason is only the money constrain. It can make our bill going up and up everyday because of the highly demand using. That why we only use the 20% of the function provided.
Also don't forget to tutorial step step how to use your smart phone at playDiGi's Channel.

Whether we use it as an organizer, an e-mail device, a cell phone, getting a smartphone is a smart move. Also if we have a lot of extra money.

But the lovely and like the smart phone, i phone today actually really make our life go easy. We can make almost everything easy with the internet line provide. Wow! what a easy life we have today. Everything is on our fingers.

Now DiGi is proud to introduce the DG Smart Plan. Enjoy the best smartphone deals and set the Internet free with costing only RM 68 a month for unlimited access, we can set the Internet free on our smartphones, and also we can discover the full potential of our smartphone.
Before this I never use internet on my phone because of the same factor like other people...money money...high bill. But after I know about DIGI plan, I'm can use the internet line more often. Also I can try every function provided confidently.
This plan that produce by DIGI really make my day so cheerful and make me look SO SMART. Thank you DIGI.

DiGi are the centre of everything we do. Whoever you are, wherever you go & whatever your needs may be, we're there for you!
I would like to go to The DiGi Break Free party will be held at the time, date and venue below: 
Date: 29 May 2010 (Saturday)
Time: 6pm – 10pm
Venue: Ecoba, Lot No. B-G-02, Level 1 Menara Bata (Tower B), PJ Trade Centre, No. 8 Jalan PJU 8/8a Bandar Damansara Perdana, 47820 Petaling Jaya (please click here for a location map)

5 Secrets of Self-Made Millionaires.

Monday, May 24, 2010
by Reader's Digest Magazine, on Fri Apr 30, 2010 12:04pm PDT
By Kristyn Kusek Lewis


They’re just like you. But with lots of money.

When you think “millionaire,” what image comes to mind? For many of us, it’s a flashy Wall Street banker type who flies a private jet, collects cars and lives the kind of decadent lifestyle that would make Donald Trump proud.

But many modern millionaires live in middle-class neighborhoods, work full-time and shop in discount stores like the rest of us. What motivates them isn’t material possessions but the choices that money can bring: “For the rich, it’s not about getting more stuff. It’s about having the freedom to make almost any decision you want,” says T. Harv Eker, author of Secrets of the Millionaire Mind. Wealth means you can send your child to any school or quit a job you don’t like.

According to the Spectrem Wealth Study, an annual survey of America’s wealthy, there are more people living the good life than ever before—the number of millionaires nearly doubled in the last decade. And the rich are getting richer. To make it onto the Forbes 400 list of the richest Americans, a mere billionaire no longer makes the cut. This year you needed a net worth of at least $1.3 billion.

istockphoto.com
istockphoto.com
If more people are getting richer than ever, why shouldn’t you be one of them? Here, five people who have at least a million dollars in liquid assets share the secrets that helped them get there.

PLUS: 13 Things Your Financial Adviser Won't Tell You

1. Set your sights on where you’re going
Twenty years ago, Jeff Harris hardly seemed on the road to wealth. He was a college dropout who struggled to support his wife, DeAnn, and three kids, working as a grocery store clerk and at a junkyard where he melted scrap metal alongside convicts. “At times we were so broke that we washed our clothes in the bathtub because we couldn’t afford the Laundromat.” Now he’s a 49-year-old investment advisor and multimillionaire in York, South Carolina.

There was one big reason Jeff pulled ahead of the pack: He always knew he’d be rich. The reality is that 80 percent of Americans worth at least $5 million grew up in middle-class or lesser households, just like Jeff.

Wanting to be wealthy is a crucial first step. Says Eker, “The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.”

PLUS: 17 Things Your Mother Wants You to Know

It all started for Jeff when he met a stockbroker at a Christmas party. “Talking to him, it felt like discovering fire,” he says. “I started reading books about investing during my breaks at the grocery store, and I began putting $25 a month in a mutual fund.” Next he taught a class at a local community college on investing. His students became his first clients, which led to his investment practice. “There were lots of struggles,” says Jeff, “but what got me through it was believing with all my heart that I would succeed.”

2. Educate yourself
When Steve Maxwell graduated from college, he had an engineering degree and a high-tech job—but he couldn’t balance his checkbook. “I took one finance class in college but dropped it to go on a ski trip,” says the 45-year-old father of three, who lives in Windsor, Colorado. “I actually had to go to my bank and ask them to teach me how to read my statement.”

One of the biggest obstacles to making money is not understanding it: Thousands of us avoid investing because we just don’t get it. But to make money, you must be financially literate. “It bothered me that I didn’t understand this stuff,” says Steve, “so I read books and magazines about money management and investing, and I asked every financial whiz I knew to explain things to me.”

PLUS: 6 Moneymaking Tips

He and his wife started applying the lessons: They made a point to live below their means. They never bought on impulse, always negotiated better deals (on their cars, cable bills, furniture) and stayed in their home long after they could afford a more expensive one. They also put 20 percent of their annual salary into investments.

Within ten years, they were millionaires, and people were coming to Steve for advice. “Someone would say, ‘I need to refinance my house—what should I do?’ A lot of times, I wouldn’t know the answer, but I’d go find it and learn something in the process,” he says.

In 2003, Steve quit his job to become part owner of a company that holds personal finance seminars for employees of corporations like Wal-Mart. He also started going to real estate investment seminars, and it’s paid off: He now owns $30 million worth of investment properties, including apartment complexes, a shopping mall and a quarry.

“I was an engineer who never thought this life was possible, but all it truly takes is a little self-education,” says Steve. “You can do anything once you understand the basics.”

PLUS: 17 French Restaurant Words You Need to Know

3. Passion pays off
In 1995, Jill Blashack Strahan and her husband were barely making ends meet. Like so many of us, Jill was eager to discover her purpose, so she splurged on a session with a life coach. “When I told her my goal was to make $30,000 a year, she said I was setting the bar too low. I needed to focus on my passion, not on the paycheck.”

Jill, who lives with her son in Alexandria, Minnesota, owned a gift basket company and earned just $15,000 a year. She noticed when she let potential buyers taste the food items, the baskets sold like crazy. Jill thought, Why not sell the food directly to customers in a fun setting?

PLUS: 15 Foods You Should Never Buy Again

With $6,000 in savings, a bank loan and a friend’s investment, Jill started packaging gourmet foods in a backyard shed and selling them at taste-testing parties. It wasn’t easy. “I remember sitting outside one day, thinking we were three months behind on our house payment, I had two employees I couldn’t pay, and I ought to get a real job. But then I thought, No, this is your dream. Recommit and get to work.”

She stuck with it, even after her husband died three years later. “I live by the law of abundance, meaning that even when there are challenges in life, I look for the win-win,” she says.

PLUS: 20 Secrets Your Waiter Won't Tell You

The positive attitude worked: Jill’s backyard company, Tastefully Simple, is now a direct-sales business, with $120 million in sales last year. And Jill was named one of the top 25 female business owners in North America by Fast Company magazine.

According to research by Thomas J. Stanley, author of The Millionaire Mind, over 80 percent of millionaires say they never would have been successful if their vocation wasn’t something they cared about.

Enhance your IQ with our new Word Power game!

4. Grow your money
Most of us know the never-ending cycle of living paycheck to paycheck. “The fastest way to get out of that pattern is to make extra money for the specific purpose of reinvesting in yourself,” says Loral Langemeier, author of The Millionaire Maker. In other words, earmark some money for the sole purpose of investing it in a place where it will grow dramatically—like a business or real estate.

There are endless ways to make extra money for investing—you just have to be willing to do the work. “Everyone has a marketable skill,” says Langemeier. “When I started out, I had a tutoring business, seeing clients in the morning before work and on my lunch break.”

A little moonlighting cash really can grow into a million. Twenty-five years ago, Rick Sikorski dreamed of owning a personal training business. “I rented a tiny studio where I charged $15 an hour,” he says. When money started trickling in, he squirreled it away instead of spending it, putting it all back into the business. Rick’s 400-square-foot studio is now Fitness Together, a franchise based in Highlands Ranch, Colorado, with more than 360 locations worldwide. And he’s worth over $40 million.

PLUS: 10 Smart Money Moves to Make Now

When extra money rolls in, it’s easy to think, Now I can buy that new TV. But if you want to get rich, you need to pay yourself first, by putting money where it will work hard for you—whether that’s in your retirement fund, a side business or investments like real estate.

5. No guts, no glory
Last summer, Dave Lindahl footed the bill for 18 relatives at a fancy mansion in the Adirondacks. One night, his dad looked out at the scenery and joked, “I can’t believe we used to call you the black sheep!”

At 29, Dave was broke, living in a small apartment near Boston and wondering what to do after ten years in a local rock band. “I looked around and thought, If I don’t do something, I’ll be stuck here forever.”

He started a landscape company, buying his equipment on credit. When business literally froze over that winter, a banker friend asked if he’d like to renovate a foreclosed home. “I’m a terrible carpenter, but I needed the money, so I went to some free seminars at Home Depot and figured it out as I went,” he says.
Download our Life IQ trivia game for your iPhone.

After a few more renovations, it occurred to him: Why not buy the homes and sell them for profit? He took a risk and bought his first property. Using the proceeds, he bought another, and another. Twelve years later, he owns apartment buildings, worth $143 million, in eight states.

The Biggest Secret? Stop spending.
Every millionaire we spoke to has one thing in common: Not a single one spends needlessly. Real estate investor Dave Lindahl drives a Ford Explorer and says his middle-class neighbors would be shocked to learn how much he’s worth. Fitness mogul Rick Sikorski can’t fathom why anyone would buy bottled water. Steve Maxwell, the finance teacher, looked at a $1.5 million home but decided to buy one for half the price because “a house with double the cost wouldn’t give me double the enjoyment.”

Read more amazing success stories.
Popular Links:
15 Secrets ER Staff Won't Tell You
20 Supermarket Secrets
13 Hotel Secrets
13 Things a Burglar Won't Tell You
13 Things Your Plumber Won't Tell You
13 Teacher Secrets
13 Things Your Shoe Salesman Won't Tell You

Lori tidur atas jalan.

Gambar hiasan semata.

Alahai pagi-pagi lagi aku sudah layan jem. Memang dengar di radio pun masa itu duk cakap jem jem jem di Jalan Duta juga MRR2. Aku termasuk group jemming MRR2.
Pagi tadi aku keluar rumah awallah juga. Dalam jam 7.15 am gitu aku sudah bersemangat untuk pergi kerja. Kalau diikutkan dalam jam 7.45 am aku sudah sampai di office tercinta.
Tapi pagi tadi............aduh aduh..aku sampai office jam 8.45 am. Semua itu gara-gara lori trailer yang terbalikkan diri, di selekoh tajam sebelum turun susur keluar ke pekan Sg. Besi. Macam biasalah dari Pandan Indah kereta sudah melekat sana sini sehingga Bandar Tasik Selatan. 1 jam 30 minitlah aku paksa diri menikmati permandangan di MRR2. Sudahlah aku masih penat dan penat lagi. Tidur pula..tidak payah ceritalah kan..memang tidak cukupnya.
Sampai-sampai office terus pergi kelas until 11 am ini. Baru inilah juga hendak breakfast bagai.
Jom makan mee hoon goreng...bismillah..

Monday, May 24, 2010

Aku hendak cuti masak.


Sabtu malam
Malam minggu lepas jam dalam jam 5 pm rasanya baru aku lunch + dinner sekali dengan nasi goreng free dari infoday di office aku. Kenyang lama juga until kemalam gitu perut aku penuh dengan nasi. Tetiba dalam jam 11 malam lebih kot, aku terasa teringin benar hendak makan telor dadar yang dicampur dengan daun sup, cili padi dan hirisan ketam ball. Memang biasa juga aku masak begitu. Disebabkan tension dengan kepenatan kerja 6 hari seminggu, aku layan makan dengan minum air nescafe yang sudah berzaman aku tidak minum since pregnant hari itu lagi. Alhamdulilah puas hati sungguh.
Tapi tidaklah habis pun semua dalam pinggan itu, pi simpan dalam peti ais sudahnya.


Ahad
Manakala hari Ahad, pagi-pagi lepas makan sarapan popia otak-otak, aku minta pada hubby...aku hendak cuti masak. Aku hendak balas tidur yang tidak pernahnya cukup lately ini. So aku minta hubby pergi beli lauk pauk juga nasi sekali di lori jual lauk berdekatan station Petronas Pandan Indah. Memang sedap makanan disitu. Dan seperti aku pernah cakap dulu, kalau orang lelaki yang beli disitu...confirm makcik-makcik Indon itu bagi murahnya. So lihatlah dibawah ini...5 jenis lauk dan 3 bungkus nasi...semuanya hanya RM19 sahaja....murah kan. Nasinya pula memang untuk 2 orang makan satu bungkus...banyak gila.
Semua lauk pauk itu siap makan until dinner sekali...banyakkkkkkkkkk.
Kalau akulah yang pergi beli...ntahlah berapa harganya.

Daging masak kicap..banyak dagingnya

Tempe sambal campur...aku punya

Daging goreng kunyit

Sayur kacang

Kegemaran hubby.

Menjelang petang, kami sekeluarga pergi ke Tesco pula untuk membeli sayur mayur dan ayam. Punyalah panas cuaca masa itu. 
Hubby siap beli ayam 2 ekor terus. Selalunya memang beli seekor sahaja, sebab tahan seminggu untuk makan. Tapi lately ini sudah berkali-kali kami terlepas membeli ayam..asyik-asyik habis sahaja.

With my queen

Malam tadi, aku pulun buat gelang sebabnya, runner aku sms minta gelang banyak-banyak. Ada permintaan dari customer dia. Alhamdulilah alhamdulilah.
Aku sempat buat 11 gelang dari jam 8 malam until 1am gitu.
Insyallah petang ini kalau siap semuanya lagi aku perlu ke Pejabat Pos...perlu pos semua barang-barnag itu.
Aku MC hari ini...

Sunday, May 23, 2010

Another Shocking Finale for 'Grey's Anatomy'

By Rebecca Harper, Hulu
Friday, May 21, 2010, 11:48 AM


When ABC leaked a first look at the "Grey's Anatomy" season finale earlier this week, we could tell it was going to be a big episode — after all, there was a shooter roaming the halls of Seattle Grace.

The back story: A grieving widower was seeking revenge for the death of his wife after a surgery-related complication put her in a coma. It was Derek Shepherd who ordered Lexie Grey to pull the plug on the patient, even though her husband — Mr. Clark — wanted her to live. When a lawsuit against the hospital didn't bring the closure he was looking for, Mr. Clark returned carrying a gun and, well, you have to see the rest to believe it. But in case you missed last night's season finale, here's a quick review of one of "Grey's" most controversial cliffhangers.

Mr. Clark's first victim? The doe-eyed Dr. Reed, who was too busy to help Mr. Clark find his way to Shepherd's office. His aim was clear, and she went down without a word, leaving her fellow Mercy West resident, April, behind without a best friend.

Has Dr. Alex Karev had a rough year or what? First his wife left him, then his brother came to town and spilled the family secrets, and now this. Karev was the shooter's second victim, just a guy in the wrong place at the wrong time. But this scrappy doc is a fighter, so he pulled himself into an elevator and willed himself to live, only to end up in the care of Lexie Grey and Mark Sloan. As the episode concluded, he was stable at another location, with Lexie by his side. But based on the following exchange, they'll have some issues to work through next season, assuming he makes it through the summer.

In the six seasons we've been following "Grey's," Dr. Miranda Bailey has cried maybe a handful of times. Last night, she broke down twice, both times with Mercy West resident Charles at her side. The first time was moments after the shooter fired on Charles while he was hiding in a patient's bathroom; the second when Charles' survival depended on a functioning elevator. She'd promised not to mince words with her colleague-patient.

Once the shooter set eyes on Shepherd, it was up to Dr. Yang to save his life. Meanwhile, Owen had a decision to make: was he going to pick Cristina or Teddy? In the end, he made his choice with Teddy's blessing and went back into the hospital to find Cristina. Little did he know, Cristina had her hands full and could use some help.

While Drs. Yang and Avery managed to trick the shooter, their work still wasn't over: the Chief (Shepherd, that is) was still in critical condition. And while the chief's prognosis is good — he was asking for his wife by the end of the episode — a lot of things still hang in the balance, including Meredith's miscarriage. Just when things are looking up for these star-crossed lovers, fate has to step in the way.

Watch the full two-hour season finale:
(Warning: Graphic content. Viewer discretion advised.)

Shahir Juara AF8 Pilihan Selebriti!

Sabtu Mei 22, 2010
mSTAR online.

SHAHIR
RAMAI kalangan peminat Akademi Fantasia musim kelapan (AF8) sudah mula berteka-teki tentang siapakah juara pilihan masing-masing.
Ada yang mahukan Adira sebagai juara mereka, tidak kurang juga Shahir. Bagaimana pula dengan Maulana, Daus atau Iwan?
ADIRA
Bagaimanapun pengetua AF8, Norman Abdul Halim menjangkakan Adira dan Shahir bakal memberikan saingan sengit untuk bergelar juara pada malam ini di Stadium Putra Bukit Jalil.
MAULANA
Namun begitu, ketika soalan ..."Siapakah peserta AF8 yang bakal bergelar juara?" diajukan kepada pembaca-pembaca mStar Online, rata-rata memilih Daus yang mendapat 44.9 peratus, diikuti oleh Shahir 27, Adira 12.5, Iwan 12.1 dan Maulana 3.5.
DAUS
Apa pun, semuanya bergantung kepada undian khidmat pesanan ringkas (SMS) dan keputusan berada di hujung jari penonton.
IWAN
Undian boleh berubah-ubah jika mengambil kira faktor peserta kegemaran di kalangan pengundi termasuk kelab peminat (FC) dan persembahan yang menonjol di kalangan peserta.
Mungkin juga soalannya kini, bukan siapa yang akan jadi Juara AF8, tapi lebih tepat rezeki siapa?

APA KATA SELEBRITI/PERSONALITI
Atilia:
“Saya jarang menonton AF8 tetapi saya rasa Adira akan bergelar juara.”
Farhan AF4:
“Saya pilih Maulana sebab dia ada kualiti, lain daripada yang lain, berbakat dan boleh menyanyi.”
Intan Ladyana:
“Saya pilih Daus sebagai juara AF8.”
Linda Jasmine:
“Mula-mula saya nampak Adira ada potensi untuk bergelar juara dan saya agak dia akan jadi pilihan orang ramai tetapi sekarang masing-masing menunjukkan peningkatan dan kekuatan masing-masing.”
Rozita Che Wan:
“Saya suka suara Shahir dan mestilah saya nak dia yang menjadi juara. Selain itu, dia mempunyai pakej yang lengkap. Dia juga bernasib baik sebab lagu baru yang dia akan nyanyikan semasa konsert akhir nanti sangat best.”
Akim AF7:
“Kalau dilihat dari segi semangat, persembahan dan peningkatan, saya rasa Daus layak untuk bergelar juara. Bukan sahaja menghiburkan malah dia juga sering memberikan idea kreatif dalam sesetengah persembahannya.”
Meet Uncle Hussain:
“Suara Maulana cukup bagus. Dia boleh pergi jauh kalau ada penyusun lagu atau produser yang boleh menolongnya.”
Edry KRU:
“Ikutkan kelima-limanya layak bergelar juara tetapi saya lihat Shahir ada suntikan untuk menarik perhatian masyarakat umum berdasarkan latar belakang. Dari segi bakat, saya rasa semuanya ada kelainan tersendiri.”
Edrie Hashim:
“Terus-terang, saya jarang menonton AF8. Bagaimanapun, saya rasa Shahir mempunyai ‘x-factor’ yang lain dari yang lain. Dia juga boleh menarik peminat dengan pakej dan cara penampilan.”
Azwan Ali:
“Saya tak pernah tengok AF8 tetapi saya tetap memerhatikan perkembangan semasa program itu. Saya dapat tahu Shahir mempunyai aura tersendiri dan mempunyai harapan untuk bergelar juara.”

Benarkah Teknologi Nuklear Selamat?

21 Mei, 2010 12:04 PM
Oleh Syed Azwan Syed Ali

Bernama menyiarkan dua artikel mengenai tenaga nuklear hari ini berikutan pengumuman Malaysia merancang membina janakuasa nuklear pertama menjelang 2021.

KUALA LUMPUR, 21 Mei (Bernama) -- Kira-kira 24 tahun lepas, bumi Ukraine, ketika itu di bawah Kesatuan Soviet, dikejutkan dengan insiden letupan yang berlaku di loji janakuasa nuklear Chernobyl akibat kegagalan reaktor keempatnya.

Insiden yang berlaku pada 26 April 1986 itu menyebabkan kepulan asap radioaktif memasuki ruang udara sebelum menyelubungi kawasan berdekatan, termasuk di bandar Pripyat.

Asap dan debu radioaktif itu kemudian bergerak meliputi sebahagian kawasan barat Kesatuan Soviet dan sebahagian kawasan timur, barat dan utara Eropah, memaksa lebih 336,000 penduduk Ukraine, Belarus dan Rusia dipindahkan.

Dilaporkan beribu-ribu nyawa terkorban ekoran insiden itu, akibat terdedah kepada radiasi dan kemudian ramai lagi mati disebabkan kanser dan komplikasi lain.

Begitulah dahsyatnya risiko membabitkan insiden loji janakuasa nuklear.

Sehingga hari ini, Chernobyl diklasifikasikan sebagai tragedi terburuk dalam sejarah peradaban manusia sejagat dan merupakan satu-satunya insiden tahap ketujuh dalam "International Nuclear Event Scale".

Rentetan daripada fakta sejarah itu, tidak hairanlah kenapa sebilangan besar rakyat, individu atau badan bukan kerajaan (NGO), memberikan reaksi pelbagai mengenai cadangan pembinaan janakuasa nuklear pertama di negara ini pada 2021.

KRISIS TENAGA

Persoalan pokok yang menjadi perhatian ialah adakah loji janakuasa nuklear yang akan dibina itu selamat dan bagaimana sisa buangan radioaktifnya diuruskan?

Beberapa saintis merumuskan opsyen nuklear sebagai sumber tenaga elektrik pasca 2020 tidak boleh ditolak selepas negara diramalkan mengalami krisis tenaga jika masih bergantung kepada sumber fosil yang semakin menyusut.

Hakikatnya, teknologi nuklear bukanlah perkara asing kepada Malaysia kerana negara ini mempunyai reaktor nuklear, Reaktor Triga Puspati (RTP) yang beroperasi sejak 1982 bagi tujuan pembangunan dan penyelidikan dalam bidang perubatan, pertanian dan kajian neutron.

Malaysia juga dikatakan mempunyai jumlah pakar nuklear tertinggi di rantau Asia Tenggara dengan kebanyakannya bertugas di Agensi Nuklear Malaysia, sebelum ini dikenali sebagai Institut Penyelidikan Teknologi Nuklear Malaysia (MINT).

Syarikat utiliti negara, Tenaga Nasional Berhad meramalkan keperluan kepada sumber tenaga alternatif bagi menjana elektrik semakin kritikal menjelang 2019 selepas sumber fosil khususnya gas semakin menyusut dan tidak lestari.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Peter Chin pada 4 Mei lepas mengumumkan kerajaan berhasrat meneruskan projek nuklear yang pernah ditangguhkan pada 1970-an bagi menampung permintaan tenaga yang semakin meningkat ekoran peningkatan populasi dan kepesatan ekonomi.

SYARAT KETAT ANTARABANGSA

Loji janakuasa nuklear yang dicadang dibina pada 2021 dengan anggaran kos RM9.75 billon mempunyai jangka hayat 50 hingga 70 tahun.

Saintis Jabatan Sains Nuklear Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Datuk Dr Sukiman Sarmani berkata pembinaan loji janakuasa nuklear itu tertakluk kepada syarat ketat International Atomic Energy Agency (IAEA) bagi memastikan pembinaannya mengikut spesifikasi keselamatan ditetapkan.

Beliau berkata pembinaannya juga memerlukan persediaan awal, sekurang-kurangnya 10 tahun, bagi memastikan aspek keselamatan, sumber manusia dan lokasinya diperincikan selain pembinaannya juga memakan masa yang lama.

"Reaktor yang akan kita bina ialah rektor generasi ketiga... Ia tidak sama seperti reaktor generasi pertama pada zaman 70-an, termasuk di Chernobyl.

"Reaktor generasi ketiga lebih selamat dan kurang campur tangan menusia," kata Prof Sukiman kepada Bernama menjelaskan insiden di Chernobyl berlaku disebabkan kesilapan manusia dan bukannya teknologi terbabit.

Secara ringkasnya, janakuasa nuklear akan menggunakan uranium dalam bentuk isotop untuk menghasilkan haba yang banyak daripada beberapa siri tindak balas sebelum haba itu digunakan untuk memutarkan turbin menghasilkan elektrik.

SUMBER TENAGA ALTERNATIF

Ketika ini, lebih 80 peratus daripada penjanaan elektrik negara bergantung kepada sumber konvensional fosil iaitu gas (60 peratus) dan arang batu (24 peratus) dengan selebihnya dijana daripada hidro dan biomas.

Ini bermakna sumber tenaga alternatif untuk menjana elektrik masih rapuh dengan sebahagian besarnya bergantung kepada bahan api fosil yang tidak lestari dan tidak mesra alam.

Keadaan ini bertentangan dengan hasrat Malaysia yang mahu bergerak ke arah ekonomi karbon-rendah bagi menangani perubahan iklim dunia akibat pembebasan karbon dioksida, antara lain, melalui pembakaran bahan api fosil.

Malaysia juga menetapkan sasaran mengurangkan 40 peratus emisi karbonnya dan komitmen itu dinyatakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Persidangan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Mengenai Perubahan Iklim di Copenhangen, Denmark, pada akhir tahun lepas.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air sebelum ini dilaporkan berkata, jika projek janakuasa nuklear itu dimuktamadkan, Malaysia akan menggunakan teknologi nuklear dari Korea Selatan, China, Perancis atau Jepun.

KOS YANG KOMPETITIF

Jika projek opsyen nuklear itu diteruskan, seorang pakar tenaga boleh diperbaharui Institut Penyelidikan Tenaga Suria (SERI) Dr Mohamad Yusof Sulaiman mencadangkan kepada kerajaan supaya menggunakan "Pressurised Water Reaktor" (PWR) berbanding "Boiling Water Reactor".

"Kedua-duanya ialah rektor generasi ketiga tetapi PWR lebih selamat," kata Yusof sebelum ini mencadangkan teknologi kuasa angin "offshore" dikaji sebagai sumber tenaga alternatif sebelum opsyen nuklear digunakan.

Profesor Kejuruteraan Kimia Prof Dr Hamdani Saidi berkata antara kelebihan nuklear ialah ia tidak membebaskan gas rumah hijau dan mengeluarkan tenaga yang tinggi (bermakna lebih banyak elektrik dijana) berbanding sumber tenaga lain.

"Kosnya juga lebih kompetitif berbanding bahan api fosil," kata Hamdani yang juga Pengarah Kampus Antarabangsa Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Kuala Lumpur.

Media pada Jun 2008 melaporkan terdapat tarikan untuk menggunakan tenaga nuklear sebagai sumber tenaga elektrik memandangkan kosnya hanya USD1.72 per kilo watt berbanding USD9.63 menggunakan petroluem dan USD6.75 bagi gas.

Hamdani bagaimanapun mengakui kos permulaan bagi pembinaan janakuasa nuklear agak tinggi.

PENGURUSAN SISA

Selain aspek keselamatan loji janakuasa nuklear, antara perkara yang menjadi kebimbangan sebahagian besar masyarakat ialah mengenai pengurusan sisa bahan radioaktif yang dihasilkan.

Isu yang sama mendapat perhatian beberapa NGO antaranya Centre for Environment, Technology and Development yang dilaporkan berkata pembinaan janakuasa nuklear itu mendatangkan risiko melalui pembuangan sisa radioaktifnya.

Tidak dinafikan sememangnya terdapat perkembangan dalam teknologi penyimpanan sisa radioaktif, namun pihak berwajib misalnya Agensi Nuklear Malaysia perlu memberi penerangan yang telus mengenai perkara ini.

Ini bagi memastikan insiden membabitkan rare earth processing plant di Bukit Merah, Ipoh, yang mendapat tentangan ramai pihak pada pertengahan 1980-an tidak berulang lagi.

Dalam insiden itu, rare earth processing plant milik syarikat Asian Rare Earth (ARE) yang mengekstrak itrium (sejenis unsur nadir bumi) daripada monazit ditutup pada Januari 1994 selepas didakwa, antara lain, tidak menepati standard penyimpanan sisa buangan radioaktif.

Dalam hal ini, pihak terbabit termasuk kerajaan harus sedar dalam memenuhi keperluan bekalan tenaga untuk memacu ekonomi negara, aspek keselamatan rakyat dan kelangsungan alam sekitar tidak boleh diperjudikan dengan kajian mendalam perlu dilakukan.

Apa yang penting, pertimbangan untuk meneruskan opsyen nuklear perlu berlandaskan kepada pelbagai faktor dengan memastikan negara benar-benar berkeupayaan menguruskan sebuah loji nuklear dengan efisyen dan selamat bagi mengelak insiden seperti di Chernobyl berlaku di sini.

-- BERNAMA

Saturday, May 22, 2010

I'm working on Saturday.


I'm working today on this lovely beautiful Saturday morning from 8.30am to 5.30pm maybe. There is an open day at the office for attracting new students for June 2010 intake. So because I'm coming early this morning, I take my own time to update the blog about what I'm going to do today...hehehehe..
That all...happy holiday everybody.
And happy working for me too.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails