Followers

Sunday, October 5, 2008

bulan syawal yg indah..

Alhamdulilah da selamat semuanyer berlaku. Ialah 1 syawal pun da berlalu...tp mmg terasa sedikit sayu dalam hati apabila ramadhan telah juga berlalu. Menyesal juga kerna tak buat BANYAK2 amal pada bulan yg sungguh mulia..mmg betul..ramadhan banyak sekali memberi dugaan dan cabaran. Semoga segala kebaikan yg telah dibuat dirahmati ALLAH..amin.

Semalam petang kami sekeluarga da balik ke KL. Malam nyer cuma duduk dirumah jea...penat berhari raya masih terasa lagi. Memang sungguh meriah raya tahun nie...ramai saudara mara kunjung mengunjung kerumah. Hanya tinggal ABAH dan ATEH saje adik beradik abah..oleh itu yg datang kerumah ada yg sampai pangkat PIUT SEDARA (piut kepada arwah kakak sulung abah) dgn abah. Ialah lepas pangkat CUCU adalah CICIT..dan lepas tu pulak ialah pangkat PIUT..ntah..betul kea?. Kiranyer generasi ke 4 dari arwah Datok aku. Piut tu pun klu tak silap aku yg paling besar dah dekat sebaya dengan ADIK BONGSU aku yg da umur 25 tahun tu. Sedangkan adik aku tu baru pangkat CUCU jea. Dan adik juga merupa kan cucu bongsu arwah nenek datuk aku dan juga abah pulak merupa anak bongsu arwah nenek datuk aku. Memang klu nak di kumpulkan keluarga belah abah memang sungguh sungguh BESAR. Tapi disebabkan yg tua2 semua da meninggal dunia maka yg duduk dekat2 sajalah masih merayakan aidilfitri bersama. Yang jauh...insyallah mereka akan datang juga nanti..tp mungkin bukan semua.
Penin kepala aku juga masa kenal dgn diaorang dulu2...yg jarak umur lebih 20 tahun ngan aku..tp panggil aku MAKCIK. Ada lagi tua ntah baper tahun dengan abah dan emak aku..tapi panggil abah dan emak dengan panggilan datok muda dan nenek muda..heheheh..

Tengahari td kami sekeluarga pergi office aku. En Hendra tolong angkat barang2. Office aku tu kena clear before hari khamis nie. So sikit2 kena angkat barang2 kecuali meja jea yg ditinggalkan. Insyallah hari khamis tu TOTALLY kami satu department akan berpindah ke building baru. Dari mula aku berkerja sampai sekarang ni dah masuk 4 kali aku pindah office. Ialah pertambahan lecturer baru dan pertukaran taraf kolej ke kolej university membuatkan semua bertambah...so office pun makin lama makin besarlah.
Penatttttttttt sungguh mengangkat fail2 segala bagai. Pastu ktorang lunch da pukul 4pm kat beriani gam (sungguh tidak sedapppppppp) di tesco ampang. Beli barang dapur kat situ pastu pi carefour jalan peel dan balik rumah. La nie, En Hendra dan Haziq da tidor...semua kerna penat. Aku pun penat gak..tp nenanti lah tido.

Aku sungguh suka tengok picture kat bawah tu. Haziq tengah salam hari raya dengan datuk nyer. Pastu bila suruh salam nenek nyer pulak..Haziq tengah confuse tgk sampul duitraya datuk dia bagi dalam poket baju melayu dia. Haziq mmg pandai salam cium tangan dengan saper2 pun. Suruh jea salam...pasti di ambil tangan orang tu pastu di cium sekali.

6 comments:

:: Cikgu Wiween :: said...

meriahnye raye akak. kire family akak besar gak yek. ;)

haslina said...

a'ah ween...besar sungguh family belah abah akak nie..
klu betul2 semua berkumpul..lagilah meriah..

Our Dreams Of Life said...

waaaah..comeynya haziq berbaju melayu ijau pucuk pisang kilat2

haslina said...

heheh...gitulah kak ina..comel jea kan budak2 kecik klu pakaikan baju melayu..
:)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

alahai...comeinya...

haslina said...

elissmie ~ hehhehe..:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails