Followers

Friday, June 10, 2011

Baju kurung lagi

Semalam aku pergi check klinik.
Macam biasa periksa degupan jantung baby dalam perut. Dup dup dup alhamdulilah ok.
Punyalah malas hendak pergi klinik. Patutnya setiap bulan kena pergi check-up gitu. Tapi ini sudah hendak masuk 2 bulan baru hendak bergerak.
Maknanya periksa untuk kandungan 7 bulan adalah tiada.
Last aku pergi hari itu ialah masa kandungan 25 weeks.
Semalam itu sudah masuk 31 minggu.
huhu.
Itu pun ada perancangan macam malasssssss hendak pergi di masa kedepan ini.

Mengikut aturan yang ditetapkan, sebelum kandungan berumur 5 bulan. Kenaikan berat badan ibu mengandung ialah dalam 0.5kg sebulan kalau tidak silap aku.
Dan selepas 5 bulan kandungan, kenaikan ialah 0.5kg untuk setiap minggu.
Berat aku pula patutnya naik dalam dekat 4kg. Ialah dalam masa 2 bulan patutnya gitulah kenaikannya.
Tapi berat aku cuma naik 2.5kg sahaja.
Macamana tidak begitu, aku ini balik-balik tidak selera makan.
Sekarang ini pun asyik buat perangai makan tapi tidak habis pun.
Entahlah.

Makluman aku masih layan baju kurung pergi kerja hari ini. Mesti orang lain tengok bosan je kat aku ini. Terhegeh pakai baju kurung, padahal tu hah 1st week August sudah hendak bersalin.
Hendak buat macamana, beli baju malas.
Kalau hendak beli baju mesti 'berembat' dengan hubby.
Tastenya tidak sama dengan aku.
Simpul-simpul langsung tidak beli baju.
Tapi harap maklum hari-hari tetap macam sedikit stress juga hendak fikir pakai baju apa untuk pergi bekerja.
Namun waktu pagi je lah. Lepas itu aku sudah wokey.
Hatta ada menda gak yang tidak syok. Bila ada orang ingat aku ini baru 5 ke 6 bulan mengandung disebabkan aku masih berbaju perempuan melayu tidak terakhir.
Bengang gak kejap.
;((

Semalam ada citer, masa makan di Giant. Aku tengok seorang baby ini amatlah montel dan comel gitu. So aku dukunglah Haifa pergi dekat baby itu yang tengah duduk makan dengan emak dan neneknya.
Kebiasaan mesti tanya umur Haifa berapa. Then aku cakap yang dalam perut ini ada lagi seorang.
Terus makcik itu cakap, biasalah selalunya anak no1 dan no2 mesti jarak setahun.
Uik.
Tetiba je belum sempat aku explain kat makcik itu. Haziq sudah berlari dekat aku.
Dan terus cakap, ini anak 1st saya makcik.
Ooooo...terus makcik tu tidak sambung lagi statement dia tadi.
Namun memang begitulah selalunya kan. 
Huhu.

2 comments:

Matjoe said...

ahaha, ok laa tu ada makcik concern. gap anak yang pendek pun jenuh nak menjaga nanti

haslina said...

huhu. umur da lewatlah abang matjoe. tp hati ingin anak dan anak lagi.
itulah macam 'laju' je nie.
;))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails