Followers

Wednesday, June 8, 2011

Kudapan berkhasiat untuk ibu mengandung

Mixed Nuts

Nabi Muhammad SAW bersabda:
“Biasakanlah memakan kismis
kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan (hempedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyehatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih.”
“Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian.”

Hari ini aku tambah stok kismis.
Harap makluman, aku memang kuat makan kismis kalau masa pregnant. Sebabnya aku x leh makan asam. Ntahlah, dari duluan memang tidak suka makan asam. So aku gantikan kudapan aku dengan kismis.
Hasilnya, Haziq dan Haifa memang sama macam aku.
Makan kismis macam makan nasi.
Kurma ini tidaklah aku makan sangat. Tapi tetap antara makanan yang aku wajib makan kalau pregnant. Harap maklum semua orang mesti tahu apa kelebihan kurma.
Tadi itu di samping beli kismis, aku beli juga kurma dan juga mixed nuts.

5 comments:

mamalieyna said...

thanks for the info..kite skrg suka noo ngap2x epal merah kalau rasa lapar n tak sedap tekak..hee~

setakad ni, takde lak stok kismis n kurma tu, nak carilah ^_^

haslina said...

itulah eina, hari perut berangin. lepas makan kismis, alhamdulilah ok da perut.

velasrizal said...

kene ikut sunah nabi tu.. insyaAllah berkat..

ciEk NiENa said...

kismis memamng sedap, tambah3 yg kaler kuning tu. suka3.

haslina said...

dik rizal - amin.
;))

dik niena - itulah kan. sampaikan anak2 akak mmg fav ever kismis sebab emak diaorang ni suka benar makan kismis masa pregnantkan diaorang.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails