Followers

Tuesday, June 18, 2013

Moist Chocolate Cake (2)


MOIST CHOC. CAKE
Sumber, Dapur mak Lang
Sumber 2: Dapur Mamasya
Dirujuk: Kzai@Teratakimpian

Resepi ini sesuai untuk loyang 9 inci.
Bahan A - diayak
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1sudu teh bpowder
1sudu teh soda bicarbonate

4 biji telur
2 cawan gula halus (guna 1 3/4 cwn)
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak- akak guna minyak jagung
1½ cawan air panas mendidih.


1. Pukul gula + telur = kembang (high speed)
2. Masukkan susu pekat }low speed
3. Masukkan minyak }low speed
4. Masukkan bahan A sedikit demi sedikit }low speed
5. Masukkan air panas dalam adunan tadi (part ini tak perlu guna mixer cuma ratakan dengan senduk kayu).
Lensakan marjerin pada loyang dan adunan dicurahkan.
6. Bakar 40-45’ - bakar dekat sejam suhu 175C (bergantung kepada oven masing-masing) - Kak Zai bakar 1 jam 10 minit.
**nota dari haslina myredloves
ketika membakar kek berunsurkan coklat, mesti peka dengan suhu sebab permukaan kek coklat mudah crack berbandung kek biasa.
**nota dapur mamasya
adunan kek ni cair sebab banyak guna air dan susu pekat sebab itu moist.bakar hampir sejam baru kek masak.

Adunan dalam loyang 8 inci. Sebab saya guna acuan 8 ini maka ada extra adunan, 
maka saya letak extra dalam bekas foil ini.

Saya tidak guna resepi ganache Kak Zai, tapi saya guna resepi dibawah untuk chocolate ganache. Mungkin dari sini Zack Zachoes from TAWAU atau dari sumber lain.
Serius tidak ingat dari mana saya dapat resepi-resepi ini. Hanya ALLAH dapat membalas pada mereka yang baik hati atas pengkongsian resepi indah ini.

Chocolate Ganache. 
250 gram cooking chocolate.
200 ml whipping cream.
2 sudu besar madu.

Cara-cara.
Masak whipping cream dengan api sederhana sehingga keluar buih-buih.
Masukkan cooking chocolate yang telah dihiris kecil.
Kacau sehingga sebati.
Masukkan madu then boleh tutup api, kacau lagi perlahan-lahan hingga adunan sebati.


Ganache filling/cream. (Sumber Naiz Ismail, FB)
250 gram cooking chocolate. (200 gram pun boleh, coklat dalam kuantiti banyak sesuai untuk buat hiasan piping.)
50 ml whipping cream.

Cara-cara.
Panaskan whipping cream dengan api perlahan dalam periuk hingga ada berbuih di tepi periuk.
Tutup api dan angkat periuk.
Masukkan coklat compound yang di hiris kecil, gaul perlahan-lahan sehingga coklat larut.
Masukkan separuh adunan dalam piping bag sekiranya hendak membuat hiasan piping.

Nampakkan cream/ganache filling yang macam coklat 
sebab saya lebihkan coklat dalam adunan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails