udang with pucuk ubi
Adalah sekali hari Sabtu hari itu, aku mula kembali memasak. Punyalah lama ambil masa untuk memasak kembali since aku 'melepet' pasal pregnant ini.
Kebetulan ada udang dalam peti, bersesuaian dengan keinginan ibu mengandung ini. Hatta aku masak lemak cili api udang campur dengan pucuk ubi.
Sonang benar kalau hendak masak lauk ini. Masukkan semua barang, didihkan dan done.
Seronoknya lagi semua bahan mentah kecuali sekotak santan tumbuh subur di belakang rumah aku. Alhamdulilah.
So mula memasak dengan memetik daun pucuk ubi, cili padi dan juga serai.
;))
Harap maklum pada yang tidak tahu, sememangnya lauk ini kalau orang N9 yang masak tiada bawang di letakkan sekali langsung.
Cara memasaknya ialah -
- Bersihkan udang
- Tumbuk cili padi dalam 6 - 7 biji
- Serai dalam 2 batang (titikkan)
- Sekotak santan
- Garam secukup rasa.
- Kunyit serbuk atau kunyit hidup (mengikut kekuningan yang dikehendaki)
- Didihkan santan bersama garam, kunyit dan serai. tapi api jangan terlalu kuat, nanti santan pecah minyak.
- Setelah mendidih, masukkan udang. tunggu sebentar. last sekali masukkan pucuk ubi hingga lembut. DONE.
makan nasi dengan lauk itu je ;))
11 comments:
sedap tu...lama tak buat,,herm..idea! hari minggu cari pucuk pakulah..hee~
dah lama tak buat dah masak lemak camni..hari mggu bolehlah cari pucuk ubi..goreng ikan pekasam..perghhhh
eina - itulah, byk daun daunan boleh di masak dlm masak lemak ni.
mudah dan sedap
;))
kak ina - peh sungguh sodap combination lauk tu kak.
Aslmkm.
Kak G suka tapi jarang2 buat sbb Kak G kena makan semua sendiri ... jenuh la! :)
w'salam kak.
alahai ye kea. nampaknya klu makan luarlah baru akak leh rasa lauk ni kan.
oh god...i miss the food a lot in msia
thefye.com visit me^^
sedap gila!
kumfye - where are u dear?.
alia - alahai biasa2 sahaja.
;))
kumfye - where are u dear?.
alia - alahai biasa2 sahaja.
;))
this is lovely, try with pumpkin, just made few days ago.
yup it is nava. i have tried it. so lovely and so 'windy' in the stomach after that.
:))
Post a Comment