Laporan masakan dari aku si amatur ini lagi.
Sudah lama sebenarnya juga aku buat resepi ini.
Kiranya resepi kedua puding roti yang menjadi aku buat.
Hari itu masa pertama kali aku guna resepi lain.
Ini kiranya resepi lain pula.
Aku copy paste sahaja resepi asal ini.
Tiada edit pun.
Selamat bercuti until monday gitu.
Ahad nanti aku ada kelas di Klang dari jam 10am until 5pm.
Semoga di permudahkan semuanya amin amin amin.
De puding.
Bahan-bahan:
- 6 keping roti (sy campur roti putih dan roti gardenia breakthru, kemudian potong dlm bentuk kiub kecil - sekeping roti dapat 16 kiub)
- 1 sudu besar butter
- 1/2 cup brown sugar
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1 biji telur
- 1/2 sudu kecil esen vanilla
- 1 tin susu cair
- 1/2 cup kismis
Cara-cara:
panaskan oven slma 10 minit....
panaskan oven slma 10 minit....
- potong roti menjadi kiub2 kecil...wanie potong 1 keping tuh dapt 16 kiub
- dalam mangkuk laen...masukkan gula + butter....kacau sampai sebati pakai whisk..
- selepas dh sebati masukkan telur n kacau smpai sbti jga..
- masukkan tepung gandum +esen vanilla n then kacau smpai sebati..
- masukkan susu cair sedikit demi sedikit sehingga habis 1 tin...
- masukkan roti yg dipotong td dlam adunan...kacau sampai semua roti disaluti adunan td...
- biar roti dlm adunan slma 5 minit..
- griskan loyang dgn butter then tuang adunan td kedalam loyang dan taburkan raisins atas adunan..
- bakar pada suhu 180 degree selama 45 minit...
2 comments:
Lin ada kelas kat Klang?KLIUC dah buka branch kat Klang ke?
hehehe tak lah kak. kelas lain.
;))
Post a Comment