Followers

Friday, December 19, 2008

makan WESTERN dirumah danTraitor movie..

Ermmm..western gitu. Bukan pi makan kat mana2 pun. Makan kat umah jea. Hari rabu lepas tu En Hendra cakap ngan aku nak masak western kat umah. Aku ni ikut jea. So cari resepi kat internet and kebetulan semua barang ada dirumah, cuma ayam boneless and jagung jea kena pi beli. So aku cuma buat kubis + mayonis tu. Ayam di perap oleh cik abang ku and kuah tu pun cik abang yg buat. Termengah juga nak habiskan ayam tu, sebab besar gak. Ermmm kuah tu..sedappp cuma perapan ayam tu masin sikit. Anyway is so lovely. Lain kali nak buat ngan kentang rebus sekali lah. Haziq cuma makan jagung tu jea..sebab mmg kesukaan dia makan jagung rebus :)
Aku mmg bz lah lately nie. Kelas dan kelas..pastu wat kelas ganti sekali. Ialah byk sangat holiday, so aku kena siap2 lah ganti2 kelas ni. Ari ni pun ada ganti kelas petang nanti. Pagi td kelas 2 jam...petang ni pun ada kelas ganti 2 jam. Pehhh...mengong kepala kejap sebab semua nyer subject yg berlainan.

Runtime: 1 hr 54 mins- Genre: Action/Adventure - Theatrical Release: Aug 29, 2008

Synopsis: TRAITOR is writer/director Jeffrey Nachmanoff's powerful rumination on post-9/11 foreign affairs wrapped up into a taut contemporary spy thriller. Balancing the film's sometimes conflicted ideological heft is Don Cheadle, who turns in a smartly even-keeled performance as Samir Horn, a Sudanese-born, Chicago-raised former U.S. Army Special Forces operative. The action begins with a jarring prologue set in Sudan in 1978, where the young Samir witnesses the murder of his father by car bombing. Jumping swiftly to present day Yemen, Samir, in a dramatically ironic twist, is revealed as a mercenary selling explosives to Muslim extremists. But what is never completely clear throughout TRAITOR's numerous plot-twists is just where Horn's allegiances truly lie: is he an American spy infiltrating a Jihadist plot or a devout Muslim who has traded his sympathies with the West? When an arms sale runs afoul, Samir is jailed in a Yemeni prison where he befriends Omar (Said Taghmaoui), a ringleader of a terrorist organization that is being watched by the F.B.I. A bold prison break is hatched and the pair begins collaborating on a series of bombings throughout Europe. As Samir becomes embroiled in ever-escalating terror plots, it becomes clear that he is duplicitously playing both sides at growing danger to himself and the lives of innocent people. Cut with a breathless, war reportage-styled pace, TRAITOR is an action-packed, suspense-filled thriller whose seemingly equivocal ideological veneer can be summed up as: "In war, there are no winners."

Korang cuba baca sendiri sinopsis di atas tu. Aku tgk citer ni hari tu, hari ahad kot dirumah lah. Movie ni mengenai pengebom berani mati <---orang arab lah. Mmg citer ni tunjuk macamana lah konon nyer orang islam/arab ni merancang tempat2 utk di bom di US. So FBI hantar spy Samir ke yemen utk mengintip. Bila dia penjarakan, dia dapt berkawn baik dgn one of the jihadist/terrorist leader. Dan mereka dapat lari dari penjara dan terus ke US. Di US mereka ni merekrut ramai islam yg berada di US utk bersama2 menjadi pengebom berani mati nie. Kire nyer a lot of place mmg diaorang nak bom dan perlu ramai orang bersedia kononnyer utk berjihad. Dalam movie tu menunjukkan ramai spy jihadist/terrorist dalam mana2 agensi gomen diUS termasuk dalam di FBI sendiri. Macam tu sekali kan. Sebab tu setiap kali ada serbuan, mesti semua tempat da clear..x de orang. Malas nyer nak citer2 lagi...In the end, Samir dapat bunuh
jihadist/terrorist leader. Samir ni mmg membantah cara orang islam menjadi pengebom ni kerana ayah dia pun dulu terbunuh akibat dibom. Rupa nyer salah sorang FBI agent tu pun adalah beragama Islam. Dalam movie ni ada adegan solat dan juga mengaji.

Yg aku faham, jihad itu mmg ada dalam islam, tp cara mereka as a pengebom berani mati ni kononnyer berjihad...camana tu ek?




6 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

wah...terliur nyer..nyum nyum...lama x tengok movie...x sempat...nak gi tgk wayang dah tinggal kenangan...

haslina said...

eheh..ellis pun leh wat western kat umah...mudah jea kan..tgk internet for resipe..

movie tu saya tgk kat umah jea..hubby donlod jea..nak pi cinema...idaknyer da..tinggal kenangan gak da...biasalah kan ibu bapa mithali cam kita ni..tgk movie kat umah jea..heheheh

green apple said...

aku malas masak.

sekian.

haslina said...

Diana ~ umah aku x de maid...so kena masaklah gak kan ;))
oklah..menda simple2 ni bolehlah aku atau hubby masak..

terima kasih
:))

Our Dreams Of Life said...

wahhh sedap nampak

haslina said...

ok lah kak, utk dish yg masak kat umah...simple and yummy..
hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails