Followers

Wednesday, December 24, 2008

Haziq tgh muka serius gitu dan my Roti Arab..

Haziq tgh serius gitu..masa nak pi jom heboh di bukit jalil hari sabtu petang hari tu.

setelah semua bahan2 digaul bersama.

adunan telah naik cantik gitu lepas 1 jam.

adunan telah dibahagi 18 biji.

(copy frm FnR Board at CARI FORUM)<----- copy dari http://pinchesska.blogspot.com...tq ek
ROTI ARAB [soulha]
Source : myresepi
Bahan2:
2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula
300 ml air suam
6 g yis
500g tpg gandum
Cara-cara
1. mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam.
2. tepung di gaul dengan yis.
3. Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental.
4. perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup.
5. Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji.
6. Canai nipis lebih kurang 0.4 cm.
7. panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan
.8. Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging.

note ~ rasa nyer leh letak 1/2 sudu besar lagi bg saper yg suka manis2 buah gitu. juga klu nak roti tu kecik2 jea, leh jadikan bulat2 tu ke 36 biji or buat dulu 18 biji pastu bahagikan 2 lagi setiap biji.

1st day tu cuma goreng separuh jea dan cicah dgn rendang ayam cili api yg aku buat. 2nd day pulak, goreng lagi separuh dan cicah dengan kari ayam+kentang. sedapppp. Esok aku nak buat lagi lah.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails