Followers

Sunday, March 13, 2011

Gulai Betik

Masak Lemak Cili Api Betik - pic ehsan internet

Alhamdulilah Jumaat baru-baru ini my parent dan juga family abang sekali datang ke KL. Semuanya tidur rumah kakak aku di BK5.
Aku pula sempat jumpa diaorang waktu malamlah. Lepas berjem-jem dari PWTC sebab aku on duty sempena MARA Education Fair,aku sampai rumah dekat jam 8 lebih. Selesai makan bagai, kami ke rumah kakak.
Tidak perlu cerita panjang, aku kepuasan sebab dapat merasa masakan emak dan juga kakak ipar aku.
Emak masakkan macam-macam untuk semualah.
Gulai Ayam, Kari Daging, Ayam Goreng dan Sambal Goreng. Siap dengan nasi sekali emak bawakan.
Mahu 2 ke 3 hari tidak perlu masak lauk lepas ini.
Alhamdulilah.
Yang bestnya ialah Gulai Betik by my sister in law.
Peh podeh gilos.
Lagi kunyit tu sudah jadi macam color oren.
Pure sungguh masak N9, semua bahan-bahan ori.
Memang kakak ipar aku tahu ataupun mungkin abang aku ingatkan supaya masakkan aku lauk itu. Ialah orang pregnant ini memang mesti teringin punya.

4 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

gulai betik.tak pernah makan lagi, nak resepi boleh ? :p

haslina said...

gulai @ masak lemak cili api betik. sama je tu.

resepi, erm. yg aku faham dan biasa lihat kalau masak lemak cili api n9 ialah santan, kunyit hidup, cili api, garam, serai, asam keping. itu kalau masak with ayam daging udang bagai.

tapi kalau masak berbentuk daun gitu seperti betik atau cendawan sahaja perlu tambah ikan bilis yang di tumbuk tidak lumat.

caranya masukkan semua bahan2. perlahankan api bila da mendidih baru masukkan betik atau cendawan. tunggu masak rata.
done.

ciEk NiENa said...

seyes nmpak sedap gulai betik tu.. huhu.. time3 camni la tiba-tiba teringat nak balek rumah.. urmm..

haslina said...

hikhik..itulah dik. akak ni makan sikit2 je tiap2 malam.

memang masakan di rumah paling maveles.
;))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails