Followers

Friday, August 12, 2011

overdue (41 weeks) = induce @ c-section?

Yup, sudah lebih hari. 
Sepatutnya menjelang 6 August/Sabtu, aku sudah bersalin.
Alhamdulilah semalam walk in check up di emergency Hospital Putrajaya, denyutan baby dalam keadaan baik.
Memang baby dalam keadaan active.
Doc scan baby, alhamdulilah.
Air ketuban pun masih ok.
Berat semasa baby ialah 3.09kg.
Bukaan 'di bawah' masih dalam keadaan 'lock'.
Walaupun baby head memang posisi 1/5 kepala sudah masuk ruang yang sepatutnya.

Usually Doc akan bagi until 10 days after duedate.
Then hari ke 9 masuk ward untuk pantauan.
Hari ke 10 baru induce.
So Doc bagi until esok 13 August/Sabtu.
Aku akan masuk wad, petang gitu.
Then mungkin hari Ahad aku akan di induce.
Sekiranya tiada juga kontraksi berlaku.
Then c-sec.
Kalau boleh memang tidak mahu bedah, namun aku redha.
Yang penting baby sihat.

Doa aku semoga ALLAH permudahkan segalanya.
amin amin amin.
mohon doa dari kawan-kawan yang sudi.
tq to all.

p/s
1.umur aku sudah masuk 35 tahun 7 August 2011 lepas.
2.tq to nuffnang bagi present 4 TGV tickets movie sempena birthday aku.

3 comments:

Ina Hashim said...

Lin,

ingatkan dah bersalin...takpe..doa bebanyakl...akak dulu si Syafiqah pun overdue 2 minggu...lps tu sakit dtg sendiri...better induce dari c-sect...akak dah lalui both of them...dah selamat bersalin nnti jgn lupa roger2 k...all the best

maidatul said...

Akma ingatkan akak da bsalin senyap jea...
Maybe baby nk duk lama sikit dalam perut mama tu, yg penting semua ok.
Akma doakan semuanya selamat utk akak n baby.
Nti da bsalin roger2 la yer.

p/s bykkan berzikir ye :)

haslina said...

kak ina - oh iye kea. 2 weeks.
wow.
mmg kak, rasa mcm nak nangis bile fikir2 klu nak kena c-sect.
rasa mcm luluh hati ini.

mmg kak saya nak induce, biar sakittt camna pun induce tu. tetap nak bersalin normal.
tq kak.

akma - idaklah senyap. tp hati macam sedih sikit bila overdue ni. risau.
amin amin amin.
okey dear.
akma pun sama, semoga sihat2 selalu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails