Followers

Thursday, July 22, 2010

Bagaimanakah aku sebagai seorang CIKGU


Ahaiii....aku rasa aku ini sudah  macam jenis cikgu tidak kenal anak murid walau sudah ajar the same student lebih dari sekali. Hehehe...apa ke halnya aku ini sebenarnya...kan.

Asalnya semalam dekat 3 orang member office duk sebut the same student name. Tapi aku haram tidak perasaan pun budak perempuan ini yang mana satu. Itu belum lagi satu cerita yang dari semalamnya, citer pasal seorang student lelaki yang kononnya hensemlah kan...
Ermmm sorry to say lah...aku bukan kisah pun kalau student lelaki itu hensem tahap gaban pun. Aku don't care. Memang jenis aku spesis yang susah hendak join the club yang duk puji orang itu ini hensem. Poyo je kan...
Aku sebenarnya suka 'take care' dengan student yang jenis muka baik dan perangai sopan gitu juga jenis lemah dalam belajar. Memang selalu aku akan ingat dan memberi lebih perhatian pada mereka-mereka ini.
Aku tahu apa perasaan orang yang kurang cerdik ini.

Kisahnya lagi, katanya budak perempuan ini memang jenis kurang diajar. Sudahlah itu..boleh buat muka macam terer sahaja bila orang tengah mengajar. Ishhh ish...puas aku cuba ingat...mana satu budak ini. Namun sampai la nie..aku failed.
Tapi sebenarnya budak perempuan itu dibagi soalan mudah dalam quiz pun dia tidak boleh buat...see...bodoh sombong.
Kami cikgu-cikgu pun manusia. Kalau tidak pandai memang kami akan cuba mengajar sampai faham.
Kalaulah pula buat muka sombong macam lebih pandai...comfirm kecik hati kami gitu. In the end kami tidak rugi..yang rugi tetap mereka dan keluarga mereka.

Sebenarnya aku boleh ingat seseorang student itu kalau mereka selalu bertanya dengan aku dalam kelas. Juga yang selalu berjumpa akulah. Tapi kalau jenis senyap tidak berbunyi comfirm aku tidak menyedari kewujudan mereka...sah sah juga aku tidak tahu nama mereka. Minta maaf sungguh.
Dan memang jenis aku ialah memastikan students faham apa yang aku ajar. Itu lebih penting.
Lagi pun sekarang ini total student aku sungguh ramai. Aku tidak mampu mengingati kesemua mereka.
Ada 6 kelas semuanya. Satu kelas ada lebih 20 ke 40 orang Dan satu kelas itu ada hingga 60 orang.

So bagaimana itu?.

9 comments:

mamalieyna said...

ohho...susah jugak nak handle pelajar2 kan..eina tak confident kalau nk ajar budak2 dewasa ni..^_^

kalau budak sekolah rendah ok la kot, dewasa2 ni, byk yg suka ikut kepala sndiri...cabaran2x..

better bg perhatian yg mereka yg suka ambil perhatian pd pelajaran n suka bertanya!

The Blogger (63672674) [meoramri] said...

good luck!NANG ME

haslina said...

betul tu mamalieyna..semua da besar
tak payah susah2 kita nak fikir hal diaorang da....

e.l.i.s.s.m.i.e said...

oh..aku memang jenis ingat muka students aku tp tak ingat nama ajer la.

haslina said...

hehehehe...bolehlah juga part muka tu kan..part nama failed...kan

velasrizal said...

ramainya sampai 60 org,,,

Kesan Produktiviti Pekerja Sepanjang Piala Dunia 2010

haslina said...

60 itu ialah students laboratory...
fuhh..

kelas selalunyer paling ramai ialah 40 lebih..dan klu lebih dari tu mmg kena buat 2nd section..

acik amalina said...

wah..garang nye cikgu..cam takot gak dgr pengalaman kak lina ni..

pray 4 me too coz acik pom bakal cikgu gak..ha3...

p/s: lwk laa baca post nie..

haslina said...

acik amalina - hehehe..x jugak dik garangnyer..cuma bila da lama mengajar...kita akan tahu trick student..itu je...

insyallah dik...x pe..pelan2..esok2 mesti da sebati jiwa cikgu..conpem...

tuuu..akak mmg tak garang ikut perangai sebenar mmg kaki lawak pun....hehehhe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails