Followers

Friday, January 6, 2012

Kek Coklat Walnut

Salam pagi Jumaat.
Hari hendak story pasal kek.
Minggu ini memang penat sikit.
Makanya aktiviti membakar tergendala sebentar.

Tapinya malam tadi aku kembali membaking.
Red Velvet Cake.
Tapi without toppinglah.
Cream cheese tiada.

Balik-balik kerja semalam.
Lepas settle semua. Aku terus kedapur. Hubby request dinner mee goreng.
Done masak mee, aku terus prepare untuk membakar kek.
Alhamdulilah habis membakar pada jam 11 lebih malam.
Penat.

Back to story kek coklat walnut.
Kek itu memang aku buat 1st time.
Khas untuk di bawa balik ke kg.
2nd time juga aku pakai loyang 9 inci.
Saja hendak dapat kek ini rendah sikit.
Sebab pendapat aku kalau kek ada isi seperti coklat dan walnut. Sedap di makan dengan anggaran saiz tidak tinggi gitu.
Lagi pun kalau tengok resepi, adunan yang banyak itu sesuai dengan loyang 9 inci.

De cake.

Sumber - Buku Kompilasi Hidangan Kek
oleh  Nor Aini Zakaria.
Terbitan ALAF 21.

Resepi.
Bahan-bahan.
250 gram mentega
200 gram gula kastor
4 biji telor gred A
1 sudu teh serbuk koko (di ayak)
250 gram tepung kek (diayak)
1/2 sudu teh serbuk penaik (di ayak)
60 gram susu segar
50 gram kacang walnut - dicincang
150 gram coklat masakan - di cincang

Cara membuatnya.
Mentega dan gula kastor di satukan dan di putar hingga kembang dan putih.
Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar hingga sebati.
Pindahkan adunan mentega ke dalam mangkuk adunan yang lebih besar.
Masukkan coklat cincang dan kacang walnut. Di gaul rata (perlahan).
Masukkan bahan-bahan yang di ayak berselang seli dengan susu.
Gaul dengan senduk kayu perlahan-lahan hingga sebati.
Gris loyang.
Tuang adunan didalam tin pembakar bersaiz 8 inci atau 9 inci bulat.
Masak pada suhu 1 jam dengan 180C (bergantung pada jenis oven).

Sebelum di potong.

Coklat masakan yang di hiris. 
Hirisan walnut.
Adunan telah siap. 
Kek baru di masak.

5 comments:

luahfikiran ... mari kita said...

Salam,
Kalau dapat rasa, kan best? Suka kalau ada rasa2 cokelat dan kacang

haslina said...

Salam Dato' - saya ni kalau ada orang request utk merasa kek mmg rasa tak sampai hati sungguh klu tak buatkan.

hari tu mmg hubby da prepare barang utk nasi mandy utk perjumpaan blogger.
tapi last minute saya ada kerja.
frust sungguh.
isyallah dato', ada rezeki saya bakingkan utk dato' sefamily.

Ieda AlHabsyi said...

pos sini skit, terliur :)

aliaaroslan said...

yummehhhh!

by the way, nak recipe red velvet cake please...

haslina said...

Ieda - huhu. ada rezeki boleh je dear.

alia - huhu. boleh je dear. nanti akak bagi yea.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails