Followers

Sunday, October 9, 2011

Hartanah sendiri.

Dulu-dulu aku pernah gelakkan cerita seorang kawan aku. Pasal apa?.
Kisahnya masa itu telah membeli rumah condo/apartment gitu. Rumah itu di sewakan.
Dia dan family duduk menyewa di rumah teres.

Aku pula masa itu memang macam tidak terfikir dan tidak tahu kenapa dia buat begitu agaknya. Bagi aku kalau sudah ada rumah yang dibeli sendiri, mengapa hendak menyewa lagi.
Lagilah masa itu aku manalah pernah ada pengalaman beli/sewa rumah ini.

Alhamdulilah sekarang ini aku sudah faham kenapa situasi begitu boleh berlaku.
Rupanya menyewakan rumah condo/apartment membolehkan dia freely tidak perlu membayar rumah yang dibeli itu dengan duit sendiri di bank.
At list ada juga property sendiri kan.
Juga lagi ada lebihan duit sewa itu lagi untuk dia mungkin dapat membayar duit sewa rumah yang didudukinya.
Punyalah lambat aku boleh faham mengenai kelebihan sewa beli hartanah ini.
;((

Ada sesiapa yang berkeadaan begitu?. Beli rumah tinggi then sewakan. Kemudian lagi, sefamily duduk di rumah teres pula.

4 comments:

mamalieyna said...

herm..kalau fikir2 mmg mcm pelik kan, ada umah sndiri sewakan..sendiri menyewa pulak lagi..kalau dl eina terfikir, org camtu, tak suka dok umah tinggi, tu yg sewakan, sanggup pulak menyewa rumah teres..apapun janji ada untungnya..

setakad ni, rela je duk umah tinggi, jnji umah sndiri..hee~
Insyaallah perancangan nak duduk rumah bwh pulak, umah tinggi bleh sewakan..^_^

haslina said...

gitulah hakikatnya eina.
tapi seronok jugakan ada rumah sewa, ada juga pendapat tambahan.
;))

akuzle said...

lain org lain plannyer. nk bli hartanah nk buat mcm tuh kner btui2 gaks. antaranya nk kne cari penyewa yg btui2 ok, then kalo ader kerosakan kita kne repair dsb. kalo untung lbh byk dr rugi kira berbaloi tp kalo sebaliknyer kener plan semulalah....

haslina said...

betul kata dear tu.
takat ni mmg ada jumpa 2 - 3 member yang buat gitu.

part untung rugi tu tak pasti pula.
adat menyewa kan, ada penyewa ok ada pula penyewa yg tidak ok.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails