Followers

Tuesday, October 4, 2011

Tidurkan baby

Mungkin ramai mama daddy yang ada masalah untuk tidurkan baby.
Kena pula baby tidak mahu tidur dalam jangka masa yang lama. Memang penat di buatnya.


Apa yang hubby selalu buat since Haziq lagi ialah tidurkan baby dalam keadaan meniarap. Alhamdulilah baby akan tidur lena dan lama. Selepas umur baby Haqeem lebih satu bulan barulah dia mula di ditidurkan begitu. Kerana saiz dan berat baby Haqeem mudahlah lagi untuk dia tidur meniarap. Ini kerana leher baby yang nampak sudah kuat.
Leher yang memudahkan Haqeem mengangkat kepala untuk mengalihkan sendiri kedudukan kepalanya apabila tidur meniarap.

Bagi pendapat aku, sekiranya baby lahir dengan berat lebih 3 kg, insyallah lehernya memang sudah kuat. Itu memudahkan baby untuk menggerakkan/mengangkat lehernya sendiri.

Memang risau juga memula tidurkan baby Haqeem begitu. Aku rasa macam dia belum mampu lagi. Tidak lena aku tidur malam itu, asyik tengokkan dia.
Alhamdulilah Haqeem sama macam abang kakak dia.
Cuma kalau mahu mengalihkan posisi kepala. Dia belum lulus lagi kadang-kadang. Last sekali terus menangislah. So kami tetap akan bantu alihkan kepala Haqeem.
Lagi pun memang tidak boleh dibiarkan posisi kepala pada satu keadaan dalam masa yang lama. Nanti kepala baby jadi tidak bulat.

4 comments:

mamalieyna said...

oooh gitu eh..masa arif dl, tak pernh praktis..next baby bleh la.. ^_^

thanks for the info~

haslina said...

eina - welcome gitu. sekadar berkongsi sedikit pengalaman.
;))

akuzle said...

lepas percubaan pertama saya letak AI mcm neh arituh, terus dh x coba pslnyer AI akan dok jilat2 tilam or kain getah tuh bila diletakkan posisi mcm neh... abehlaa comot muka dier...ehehehhe..

haslina said...

hehehe.
tergelak baca komen dear.
nak wat camna kan, Al tak suka di tidurkan gitu.
;))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails