Followers

Wednesday, February 4, 2009

hari kedua di hospital..

Hari selasa semalam aku ada 2 terapi pagi dan petang..ELECTRICAL STIMULATION TREATMENT (tgk muka aku dalam picture atas tu). Alhamdulilah aku masuk hospital pakar..ialah at least aku dalam treatment yg betul utk penyakit nie. Aliran electric tu mcm digigit semut jea kat muka aku...tp aku suka sebab menda macam urutan utk muka aku yg kebas tu. Kirenyer byk spot diletak kan utk wat treatment dan ia adalah 3 minit per spot. Lepas tu therapists buat urutan guna ais batu di muka aku dalam urutan secara bulatan. Ais batu tu di tajamkan hujungnyer. Habis tu..dia buat urutan guna tangan...alhamdulilah..
Last sekali dia ajar buat terapi mimik muka didepan cermin. Dan menda ni aku kena buat sendiri kat umah klu boleh setiap 1 ke 2 jam. Ada dalam 10 gerakan gitu. Terapi ni take around kurang 45 minit gitu.
Lepas terapi tu mmg terasa lapar dan letih mcm nak tido jea. Tapi aku mana ada tido siang pun kat wad ni...ntah x leh tido. Tu lunch aku tengahari td..licin aku makan sebb lepas jea terapi pagi..masuk wad semula..tgk2..makanan da ada. Tapi jenuh gak asing kan bawang besar kat makanan tu...aku kan x makan bawang...pastu baru leh makan..

Terima kasih pada Kak Ros and Rafiza sebab datang melawat aku td. Buat Akma...datang lah lagi hari rabu tengahari klu free...x syok lah td sebab x dpt bual panjang. Terima kasih gak pada Nani dan Sally sebab call aku bertanyakan khabar...luv korang semua...


Isnin siang before masuk hospital---
Parent aku da datang da isnin pg kerumah aku dr Pilah. Cian emak sebab baru tahu aku sakit..saja semua orang x nak emak risau. Kakak sefamily aku pun dtg sekali. Lepas tunggu parent aku sampai pagi tu..aku, En Hendra dan emak pi klinik utk 2nd checkup. Dr kat situ suh aku jumpa specialist sebab keadaan aku tu x leh dibiar gitu jea. Itu yg dalam jam 2pm lepas aku settle surat dan insuran matters aku terus pi hospital pantai indah dan lepas tu aku terus kena duk wad. Syok gak hari isnin tu sebab ramai orang kat umah aku kan...lunch sesama. Haziq syok gak sebab dapat main2 ngan cousin dia.

Hari ni Haziq ikut En Hendra ajar dia sebut nombor 1 hingga 10. Sebutan nyer pun jelas...ish kecik tu..bijak sungguh...baru umur 1 tahun 7 bulan gitu.

3 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

jangan malas2 buat senaman tu...wish u sihat2 ceria selalu...

Anonymous said...

Salam

Saya terpanggil nak masuk ke sini bila nampak bell's palsy tu.Jarang2 orang kena sakit ni..tapi husband saya pernah kena (ms dlm tunangan).Saya mula perasan muka dia senget sebelah. sebenarnya dia sendiri tak perasan tapi lepas sy tegur baru dia mula terasa. Sbb nak ambil wudhu, air masuk ke dlm mata. mata tak boleh rapat sbb penyakit tu kan?

Alhamdulillah..penyakit tu hilang sebelum kami kahwin. Saya tak ingat mcm mana boleh hilang. berubat cara kampung pun ada. tapi biasalah..kalu jumpa bomoh...ada la kan..tapi ada sorg doktor kat dayabumi mmg kata ada kaitan dgn saraf muka.

minta maaf sbb komen ni pun tak membantu mana..cuma nak kongsi yg bkn awak sorg kat Malaysia dpt sakit mcm ni..insyaALLAH...tak de pa2..cuma jgn sedih..Apa pun..semoga sembuh. Be happy!
Take care!

haslina said...

elis ~ terima kasih...

anony ~ tima kasih jugak...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails