Followers

Tuesday, February 17, 2009

kronologi bell's palsy aku...

Mmg ramai kawan2 tanya kat aku..camna aku leh kena sakit nie..sakit BELL'S PALSY. Tp mmg aku tak pernah cerita in detail camna mulanyer...tp Doc mmg kata sakit ni datang dari virus. So sesaper leh kena...dan boleh kena lagi lebih dari sekali..

19 - 25 jan 09
Aku sakit dikeseluruhan gusi. Mula2 ingatkan aku kekurangan kalsium...so seminggu tu mmg kuat betul minum susu. Pastu hilang sakit sebelah kiri gusi dan cuma sakit sebelah kanan gusi jea.

26 - 27 jan 09
Gusi kanan atas bawah masih mcm sakit. Klu x silap masa tu juga da start sakit di belakang telinga kanan dan belakang leher belah kanan. On 27 jan tu da rasa mcm tak selesa pada mata belah kanan dan malam tu masa aku kusyuk menghadap komputer sebab siapkan soalan exam...mata aku rasa cam sakit...aku ingat2 aku nak kena sakit mata...tp aku cuba habis kan gak menaip..sampai last sekali da rasa mcm tak tahan da kat mata nie....aku minta En Hendra taipkan page terakhir kerja aku tu. Klu x silap aku...malam tu juga bibir belah kanan rasa mcm lain jea..ada herot sikit. Sempat juga aku baca di internet pasal STROK...aku ingat aku kena sakit tu..tp tanda2 pada aku tak sama ngan STROK. Alhamdulilah aku lega.

28 jan 09
Aku cuba drive pergi keja..cadang2 aku lepas habiskan kerja hari tu..baru aku pi klinik. Tapi aku tak leh drive...kelopak mata aku belah kanan da mati sementara...da x boleh berkelip. Akibatnyer mata aku jadi pedih sangat..sebab air mata x leh produce. X jauh dari rumah...aku bt u-turn. Terus aku ajak En Hendra pg klinik. Masa pagi tu mmg bibir aku da nampak sgt senget dan herot di selah kanan.

Sambung nanti lagi...aku nak wat kerja...

9 comments:

maidatul said...

salam...susah juga nak agak penyakit nie...semoga akak cepat pulih sepenuhnya...amin...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

macam tu.ish, semua orang bleh kena ker penyakit ni?

haslina said...

akma ~ tu lah...amin..tima kasih my sista...

elis ~ a'ah..gitulah kata Doc pakar yg rawat saya tu...

NedDy said...

Hi akak, betul ke nampak macam neddy kt shopping complex aritu?? ehehe..tp neddy tak g sn aritu..


ermm akak, so skrg camne keadaan akak? ok ke? doc rawat camne utk penyakit ni kak? wisau lak.

semoga akak bertambah baik..
with love.

haslina said...

a'ah...mcm gaya Neddy..silap orang rupanyer..hik hik..

alhamdulilah bertambah baik...cuma bibir ni lom fully baik cam dulu..Doc kata mungkin dalam sebulan lagi..insyallah baik sepenuhnyer...

iriene said...

Anak buah I pun pernah kena. Jumpa doktor bagi ubat, lepas 3 minggu dah elok kembali. Doa dan semoga cepat sembuh... all the best. Kalau online do drop by my blog, thanks :)

haslina said...

irene ~ OOOoo...mmg kena makan ubat dari DR pakar and buat stimulation terapi...

okies...

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal bell's palsy… sharing is caring :) - Bell's Palsy - Lumpuh Saraf/Otot Muka

haslina said...

armouris dear - tqvm for the info.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails