Followers

Thursday, September 29, 2011

Transformers Dark of the Moon

Sehari dua lepas, aku menonton movie Transformers 3. Macam biasa menonton sefamily di rumah sahaja.


Adegan permulaan ialah flashback tahun 60s. Era Presiden Kennedy.
Kerana pada zaman itu manusia pertama kalinya menjejak kaki ke permukaan bulan dengan spaceflight Apollo 11.
Apa yang buat aku terfikir sangat masa itu ialah berapa lamakah sebenarnya duration perjalanan antara bumi ke bulan?.

Sebabnya America kiranya dalam movie itulah mengambil langkah drastik untuk ke bulan secepat mungkin. Mereka takut Russian terlebih dahulu sampai ke sana.
Reasonnya ialah boleh gitu spacecraft yang bawa Sentinel Prime terhempas di atas bulan. Dia merupakan ketua kepada Optimus Prime pada masa itu.
Zaman peperangan antara Autobots dan Decepticons.

Sentinel Prime di reka mengikut features Sean Connery. Aku suka ;))

Jawapan pada soalan aku tadi ialah 4 hari sahaja.
Pada masa itulah, info dari google spaceflight Apollo 11 berlepas dari bumi pada 16 July 1969 dan tiba di bulan pada 20 July 1969.
Aku sebenarnya tidak boleh fikir pun bagaimana dan berapa lama untuk terbang ke bulan. Ialah bukan semua orang boleh kesana kan.

Di panjangkan cerita lagi, rupanya memang Russian tidak sempat sampai ke bulan sebelum America. Namun sebenarnya mereka terlebih dahulu mendapat/mengambil gambar apa yang berlaku di bulan semasa crashing berlaku.

America America, kenapalah tidak suruh satelit bagai ambilkan gambar dulu sementara tunggu Apollo 11 sampai.
;))
Maka dan makanya Russian lebih tahu the whole story dari America mengenai kisah sepenuhnya kejadian di bulan itu.

Aku bagi 5/5 pada movie ini. Memang tidak mampu berpaling kalau menonton. Setiap adegan amat mencemaskan.

Anyway info mengenai budget filem ini menelan belanja 195 million dollar. Tapi box office nya ialah 1,118,632,81 billion dollar.
Fuh sungguh kan.
Cuma terfikir berapa agaknya gaji orang-orang yang bekerja dalam filem ini terutama yang animator diaorang. Sebab filem ini memang bagus.
Terimbau sungguh kenangan zaman menonton cartoonnya dulu.

"transformers wa lilis ly ai" 

3 comments:

mamalieyna said...

herm..mcm lama tak nengok citer ala2 gini..balik2 layan citer melayu je..hee~

haslina said...

eina - hehe. x pe. yg penting sokong filem tempatan dulu.
;))

Anonymous said...

I was able to find good info from your content.


Here is my web blog; instant auto insurance online

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails