Followers

Thursday, November 6, 2008

Ooo uniknya uniknya uniknya singapura <----tiru cam iklan tv tu..

Hari tu masa masuk s'pore utk berhari raya pada bulan oct ari tu , aku lah yg driving masa tu tp bila da stand still kejap keta, aku sibuk amek gambar sana sini. Boleh tu, heheh sebenarnyer lepas aku terambil gambar kat checkpoint kastam s'pore. Lepas tu baru aku perasaan ada tulis warning kat situ x boleh ambil gambar dan juga bertelefon. Pastu cepat2 simpan kamera.heheh.. Sebab msa kami masuk tu belum peak hour orang balik kerja pada hari kamis petang tu, alhamdulilah urusan semuanyer lancar. Tapi biasalah bila roadtax kereta da renew baru, confirm aku kena turun kereta lepas cop pasport utk update card autopass.

Masa aku pi umah nenek (wajib tido rumh makcik yg mana nenek tinggal klu balik s'pore) ari tu, kat flat tu tgh sibuk2 cat mengecat. Tukang cat tu aku tgk semuanyer orang BAngLA. Dasat diaorang ni kan, mana2 ada jea diaorang kerja. Pakcik aku cakap, every 5 years flat akan di cat baru. Patut pun aku tgk umah lat s'pore ni lelawa jea catnyer, rupanyer selalu dicat semula. Naper lah rumah flat kerajaan kat malaysia tak buat gitu ek?.....

Erm, apa unik nyer makanan kat s'pore ni?. Klu x unik x akanlah ada rancangan uniknyer s'pore. Iyolah tu...den bukan x kisah pun unik atau tidak. Makanan yg pertama tu ialah MEE HOON GORENG MAMAK. Bukan takat mee hoon, ada mee goreng dan juga kew tiow goreng. Fav. aku semestinyer kew tiow goreng. Picture kew tiow tak dpat amek sebab, sesampai menda tu depan aku da syok sgt nak makan, da tak ingat nak ambil gambar pun. Kirenyer mee hoon lah paling kureng suka sebab tu sempat ambil gambar.
Pastu pic kedua tu ialah rojak s'pore, klu x silap aku rojak yg nie orang melayu buat. Tpi klu mamak style klu x silap aku, semua menda nyer warna merah. Tpi rojak mamak atau orang melayu sama2 sedap.
Picture yg no3 dan no4 tu ialah roti perancis di cicah dengan sup tulang daging kambing. Ini mmg fav. bagi saper2 pun yg minat kambing. Aku sampai la nie cannot terima menda tu, takat makan cicah dgn roti tu mmg aku ok jea..sedap. Tapi klu suh makan sum2 tulang tu dan ratah daging2 pada tulang tu, aku cannot terima sebab aku bkn peminat kambing.
Makanan mamak di s'pore mmg semua berwarna merah sebab diaorang letak pewarna merah yg dibenarkan. Tapi pada sapa2 yg pertama kali tgk makanan warna merah nie mesti terkejut nyer. Tp sebenarnyer, rasanyer amatlah sedap. Sama mcm kat sini gak. kedai mamak makanan dia semua nyer sedapkannnnnkannn.

Picture yg memula tu ialah Haziq dgn anak sepupu aku (tuan rumah makanan picture masa raya ari tu). Nama dia Haron dan lahir pada end of feb 08. Tapi tgk lah tu saiz badan cam nak sama ngan Haziq. Ialah hubby cousin aku ni tinggi dan besar orang nyer.
Bawah tu pulak picture nenek aku. Ktorang ramai2 pegi umah cousin aku tu masa raya ari tu. 4 orang tu cousins aku and also my sister. Cousin aku tu, yg sorang tu da kawin da nov 07 ari tu, yg sorang lg tu baru bertunang june 08 dan yg sorang lagi tu masih study. OIT DANIEL BILA NAK TGK LAGI BLOG KAKTEH NIE????...Yg kecik2 tu 3 cicit nenek aku yg paling baru.

4 comments:

:: Cikgu Wiween :: said...

whoaaa beshnye kak pi singapore. ween sedara ramai sana tp x penah pi. slalu depa yg turun JB and PD> egegeg

haziq comei sgt dlm gambo tu!!!!!!!

haslina said...

lea iye akea ween, naper x pi pulak?. akak ni mmg wajib pergi sebab adik beradik emak and nenek semua kat sana..

tu lah si kecik tu..pandai da posing hehehe..

faridmw said...

salam...
seronok klu ada saudara d singapor.. nak p sana pon takda saudara...

haslina said...

salam
lea...x de lah seronok pun farid, biasa2 jea.
mulakan dengan berkawan2, pastu leh lah pi jalan2 pi sana..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails