Followers

Friday, March 27, 2009

rendang cendawan

Rendang cendawan busut. Ahah..itu lah namanyer lauk kat atas tu. Gembira jea semua orang makan kat umah kg hari tu. Ialah cendawan ni bukan leh dicari2. Ikut rezeki jea lah klu TERJUMPA cendawan nie. Kebetulan abang aku pi tgk paip tangki asrama bocor. Klu tangki namanyer, conpem lah tempat tu atas bukit dan dekat ngan semak. Kebetulan sekarang ni mmg musim hujan petir2 dekat kg aku. Memula masa abang aku naik kesitu dia mmg tak pandang pun area yg cendawan tu tumbuh. So masa 2nd time naik utk repair paip tu..abang terpandang cendawan ni punya lah banyak. So abang pun cabutlah candawan tu..dia pilih yg belum kembang...bukan aper..klu yg da kembang tu..kurang sedap katanyer. Klu nak menarik cendawan ni pun kena ada caranyer...klu tidak..cendawan tu leh putus batangnyer. So abang kata dia teringat petua yg dia pernah dengar...kena sebut BELUT banyak kali masa mencabut...heheheh...supaya batang nyer x putus....heheheheh..
Yang 1st picture tu masa da hari ahad..so cendawan tu da kembang. 2nd picture tu masa hari sabtu..ketika baru dicabut. Cendawan tu dibahagi 2, satu abang bawa balik umah mentua dia dan satu kat umah emak aku. Yg syok nyer...malam minggu tu jugak mak mentua dan kakak ipar aku masak gulai cendawan....pehh..ngam2 azam maghrib ktorang makan malam kat situ. Rasa2 mcm berbuka puasa pulak jadinyer. Tapi mmg rata2 semua orang da lama x makan cendawan ni..kerana menda ni bukan satu benda yg boleh dicari2 atau dibeli gitu2 jea.
Bagi En Hendra pulak..ini pertama kali dia makan cendawan nie...heheh...ok lah..dia sesama suka and join club makan nasi bertambah2 masa tu.
Tapi bagi saper2 yg ada gastrik tu tak digalakkan makan cendawan ni banyakkkk sebab cendawan ni 'angin' gitu..

5 comments:

:: Cikgu Wiween :: said...

macam besh pulak cendawan nih kak. masak lain apa lagik yg buleh ek?? tp mana laa nak dpt kat sini. mcm jrg jumpa jek. ehehhe

haziq sihat kak?? :D lama ween x meronda blog kwn2..adehhh

luvida said...

err xtau lak ade rendang cendawan..
hehehehe..
neway salam singgah kt blog akak ni..
:)

gee ryder said...

cendawan pn leh wat rendang ekk...
ble mkn ngn ketupat x? hehe...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aduhai..nampak sedap..kalo buat sayur air pedas sedap gak ni kan?

haslina said...

wiween ~ cendawan ni leh buat sup dan buat gulai masak lemak cili api...
mmg pung ween...rezeki jea klu terjumpa menda niea...

haziq alhamdulilah sihat...ween sekarang ni sibukkk jea ek..x pe..
:)

luvida ~ hik hik..tu lah kan..terima kasih sebab dtg sini..
;)

gee ~ sebenarnyer selalu emak saya wat sup atau masak gulai jea cendawan ni..kirenyer ni 1st gak saya makan rendang cendawan...
sedap makan ngan nasi jea...hikhik..

eliss ~ sayur ais pedas tu macam sup pedas kea?...rerasanyer boleh kot...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails