Followers

Wednesday, July 23, 2008

rambutan dan durian

Itu dia model RAMBUTAN for the month of JULY 2008...MUHAMMAD HAZIQ. Pictures taken masa hari ahad baru ni. Aku kan balik kg kat pilah. Punyalah ingin nak makan durian and rambutan. Alhamdulilah merasa gak buah dua2 tu kat kg. Kat umah kg ni ada 3 batang pokok rambutan. Satu rambutan warna merah, dua lagi warna kuning. Tapi yg warna kuning tu pun sekadar mempunyai kulit yg sama jea. Rasa nyer adalah berbeza. Nak di jadikan cerita yg tengah masak belum lah di katakan ranum lah ialah rambutan kuning yg kurang manis. Yg pokok rambutan 2 lagi tu belum masak sepenuhnya.
Dan pagi ahad tu abah and aku sesama mengumpulkan rambutan. Berpeluh2 den pagi tu. Abah potong dahan2 pokok tu ngan gergaji...pastu gunting bahagian yg ada buah rambutan. Dan proses terakhir ialah kumpulkan rambutan yg masih terdapat batang2 yg kecil utk di ikat. Kurang2 ada dalam 15 ikat kot. Sekarang ni rambutan sekilo rm 3 lebih rasanyer. So seikat tu kurang2 gitulah harganya...hahahha. Dan nak bawa dari tempat pokok rambutan tu kerumah kg agak jauh gak. Aku terpaksa guna kereta tolak utk bawa semua rambutan yg siap di ikat kerumah. Dan setelah semua kerja da selesai..semasa proses menolak..aku pi amek Haziq dari umah bawa pi tgk apa aku buat lelama tadi kat luar umah. Dan bila aku letak Haziq dalam kereta tolak tu...suka pulak dia..so aku terus tolak kereta with Haziq and rambutan sekali. Alhamdulilah kaki si kecik aku tu tak calar atau gatal terkena rambutan tu.

Satu2 nyer pokok durian kat belakang rumah di kg. Dan buah durian tu tgh tunggu nak 'belajar' jatuh...tapi lom jatuh lagi. Mungkin aku balik 2 minggu lagi lah buah2 tu start gugur..harap2 lah. Ada sebatang ke dua ke..aku tak perasaan pulak berapa batang pokok durian kat kebun getah abah. Tapi yg pastinyer buah kat situ dah gugur dan masak. Kebun tu jauh dari umah aku tu..nak pi sana pulak payah sikit wlu pun kebun tu still dalam kg ni juga. Alhamdulilah..si Ravi yg menoreh getah kat kebun abah berbaik hati menghantar sekali durian sebanyak 4 buah dr pokok di kebun. Dapat den merasa durian. Sebuah aku makan sorang2 jea...sebuah lagi akak aku bawa balik. Dan lagi 2 buah aku pulak makan with En Hendra...tp lom puas...nak lagiiii.

2 comments:

Our Dreams Of Life said...

x tahan nengok buah rambutan tuh...fuhh...pokok durian nmpk buah melayut2 jer...gerammm

haslina said...

heheh...klu akak ada kat sini mmg saya bagi nyer...itu semua tu mmg bagi kat orang kak..abah suruh sedekah kan..

td baru call emak..durian tu da start gugur da...aaaa..agak2 minggu depan balik ada lagi ke tidak...whuaaaa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails