Followers

Thursday, May 6, 2010

Nikmati hidup selesa

2010/05/05 - Berita Harian Online.

Atasi masalah sakit sendi yang kerap belenggu wanita
BANYAK kajian menunjukkan lebih ramai wanita menderita sakit sendi yang lebih teruk berbanding lelaki. Seandainya anda seorang wanita, kemungkinan anda mengalami sakit sendi lebih tinggi daripada seorang lelaki, malahan bahagian tubuh anda yang lain mungkin turut terjejas.

Tidak adil? Mungkin juga. Mengapakah wanita diserang sakit sendi? Sememangnya mengecewakan kerana sakit sendi membataskan pergerakan dan menghalang anda menikmati hidup sepenuhnya. Namun, terdapat alasan yang munasabah mengapa sakit sendi menghantui ramai wanita berbanding lelaki.

Sakit sendi dan anatomi wanita
Pakar dan Pengarah Pain Clinic di Pusat Perubatan Universiti Kentucky Lexington, Dr Tarvez Tucker, berkata menjadi kebiasaan wanita berasa sakit lebih intensif dan lebih kerap berbanding lelaki.

Ini kerana tubuh wanita berbeza daripada tubuh lelaki. Sesetengah perbezaan ini mempunyai kesan besar terhadap bagaimana sakit sendi menyerang wanita. Sebab utama ialah wanita memiliki rawan yang kurang di sendi mereka berbanding lelaki, mahupun jika perbezaan jisim badan diambil kira.

Apabila sendi kekurangan rawan, maka kuranglah kusyen. Oleh itu, anda akan lebih mengalaminya apabila pemusnahan rawan mula berlaku.
Keduanya, pakar berpendapat satu penahan sakit semula jadi badan iaitu endorphine, bertindak dengan lebih efektif dalam tubuh badan lelaki berbanding wanita.

Patrick Wood, seorang doktor perubatan serta pakar penyelidik di Universiti Louisiana Shreveport, yang juga penasihat pe-rubatan kepada National Fibromyalgia Association pula berkata kajian menunjukkan wanita membebaskan kurang bahan kimia otak, dopamine, ketika bergerak balas terhadap rangsangan kesakitan. Tanpa dopamine, endorphine tidak dapat berfungsi sepenuhnya.

Sakit sendi dan ketidakseimbangan hormon
Kebanyakan wanita mula mengadu sakit sendi apabila berada dalam perimenopous atau di ambang menopaus. Perubahan hormon yang berlaku semasa fasa pertukaran ini, terutama membabitkan perubahan turun dan naiknya paras estrogen, akan menjejaskan kesihatan sendi kita. Estrogen, kebiasaannya mempunyai kesan anti radang dalam badan kita, maka penurunan paras estrogen juga boleh menambahkan simptom sakit sendi.

Ubat-ubatan sakit sendi dan wanita
Wanita memberikan reaksi berbeza terhadap ubat-ubatan untuk melegakan sakit sendi. Contohnya, turun dan naiknya paras hormon boleh merendahkan jumlah ubat yang mengalir dalam darah. Ini bermakna wanita mungkin memerlukan lebih daripada dos piawai. Tambahan pula, sistem pencernaan wanita lebih perlahan berbanding lelaki, ini mengakibatkan sesetengah ubat-ubatan (seperti penahan sakit) mengambil masa yang lebih lama untuk melalui saluran pencernaan sebelum ia diserap sepenuhnya. Disebabkan kepekaan terhadap rasa sakit meningkat apabila mendekati waktu datangnya haid, maka lebih banyak ubat penahan sakit diperlukan pada ketika ini.

Dr Tucker berkata, wanita harus berhati-hati dalam hal ini, cuba dapatkan diagnosis yang tepat secara berterusan dan seterusnya mendapat rawatan yang sesuai.

Pendekatan semula jadi terhadap sakit sendi
Penemuan klinikal menunjukkan bahawa glukosamina sulfat dan kondroitin sulfat adalah alternatif yang selamat dan berkesan untuk mengurangkan simptom arthritis seperti kesakitan, pembengkakan dan kekejangan. Hasil analisis yang komprehensif memaparkan keberkesanan glucosamina sulfate yang begitu ketara untuk melambatkan proses pemusnahan rawan sendi.

Bagaimanakah glukosamina dan kondroitin berfungsi?
Glukosamina dan kondroitin adalah dua molekul yang membina rawan antara sendi. Dalam sendi anda, rawan mengalami proses pemecahan dan pembaikan secara berterusan. Bagaimanapun, untuk membolehkan proses pembaikan berjalan dengan sempurna, bahan asas untuk membina rawan mestilah wujud dan sentiasa tersedia. Pengambilan suplemen glukosamina dan kondroitin adalah berlandaskan teori supaya bahan binaan akan sentiasa tersedia untuk membaik pulih rawan.

Glukosamina menjadi pemangkin kepada molekul yang dipanggil glykosaminoglykan iaitu molekul yang digunakan dalam pembentukan dan pembaikan rawan.
Kondroitin menjadi glykosaminoglykan yang paling banyak dalam rawan dan bertanggung jawab membuat rawan mudah dilentur.

Rawatan menggunakan suplemen sendi adalah berasakan teori bahawa pengambilan secara memakan glukosamina dan kondroitin mungkin meningkatkan kadar pembentukan rawan baru dengan menyediakan lebih banyak bahan asas yang diperlukan untuk membinanya. Untuk mendapatkan hasil yang memuaskan, kedua bahan itu seharusnya diambil bersama.
Ketika memilih jenis suplemen glukosamina dan kondroitin yang betul, adalah penting memastikan bahawa suplemen itu berasal daripada komponen sulfat yang terbukti keberkesanannya melalui ujian klinikal.

Mereka adalah bahan semula jadi yang terdapat di dalam dan di sekeliling sel rawan. Lapisan rawan yang dihasilkan daripada sulfat lebih mudah dilentur menyebabkan sendi lebih fleksibel dan mudah dibengkok. Selain daripada itu, sebatian hidroklorida menghasilkan rawan yang padat dan tidak fleksibel.

Bagi penghidap hipertensi atau mengamalkan diet dengan paras garam terhad, mereka boleh beralih kepada sebatian glukosamina + kondroitin yang bebas garam untuk sendi yang lebih sihat. Berilah khasiat bahan semula jadi kepada sendi anda untuk mendapatkan semula kebebasan bergerak dan vitaliti yang sepatutnya anda miliki.
Tamatkan riwayat kesakitan, mulalah mengambil suplemen dan berikan sendi anda perlindungan yang terbaik.

Artikel ini dibawa oleh Cambert (M) Sdn Bhd. Untuk maklumat lanjut, hubungi 03-5569 4337 atau 03-5569 3660, atau e-mel: enquiry@cambert.com.my

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails